A mutató, 50 pont alatti értékekkel, tizenötödik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését az előző hónaphoz képest, de harmadik hónapja emelkedett, vagyis a visszaesés lassulására vallott. Decemberben került mélypontra, igen súlyos visszaesést jelző 38,3 pontra. A júliusi javulás, pontszám tekintetében, a legnagyobb volt a felmérés 1998. június óta tartó történetében- írja az MTI-Eco.


A várakozásoknak megfelelően nem változtatott - 3,50 százalékos, rekord alacsony - irányadó kamatán a Lengyel Nemzeti Bank a múlt héten, úgy vélvén, hogy a gazdaságnak most nincs szüksége további kamattámogatásra. A lengyel hazai össztermék (GDP) idén 0,8 százalékkal, jövőre 2,1 százalékkal nő a központi bank várakozása szerint.


A lengyel statisztikai hivatal maga részéről már közel 0,8 százalékos GDP-növekedést becsült a második negyedévről előzetesen és nem hivatalosan két héttel ezelőtt. Az első negyedévről is 0,8 százalékos éves növekedést tart nyilván a hivatal. A EU-tagországok közül csak Lengyelországban, Görögországban és Cipruson volt gazdasági növekedés éves összehasonlításban az első negyedévben, a többi EU-gazdaság mind visszaesett. Tavaly átlagosan 4,9 százalékkal nőtt a lengyel gazdaság.


A többi visegrádi országhoz képest az exporttól kevésbé függő lengyel gazdaságot a nagy belső piac tartja életben. A kormányfő vezető gazdasági tanácsadója szerint is van esély legalább 0,3-0,4 százalékos gazdasági növekedésre idén, miközben az Európai Bizottság 1,4 százalékos GDP-csökkenést jósol Lengyelországnak erre az évre, illetve 0,8 százalékos növekedést jövőre, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 0,7 százalékos visszaesést vár idén, és 1 százalékos GDP-növekedést jövőre. Ám lehetséges, hogy az IMF ősszel javítani fogja előrejelzését Lengyelország számára, mert a mostani várakozás "túl pesszimista", erről idézte hétfőn a Rzeczpospolita című varsói lap Katarzyna Zajdel-Kurowskát, az IMF igazgatótanácsának illetékes tagját.