Az amerikai kereskedelmi tárca adatai szerint novemberben jelentősen nőtt a megkezdett építkezések száma az Egyesült Államokban. A részletes adatokból kiderül, hogy családi házból és többlakásos ingatlanból is jóval többet építettek, mint egy hónappal korábban. Míg a családi házak esetében 20,8, a többlakásos házak esetében 26 százalékos volt az emelkedés.

A megkezdett építkezések számának alakulásáról hónapok óta ez az első adat, az októberi, közigazgatási kényszerszünet miatt a szeptemberi és az októberi adatok közzétételét egyaránt elhalasztották. A visszamenőleges adatok szerint szeptemberben 873, októberben pedig 889 ezer új építkezés indult.


Miközben a megkezdett építkezések száma hónapról-hónapra emelkedik, építési engedélyből ismét kevesebbet adtak ki. A többlakásos ingatlanoknál 11,5 százalékos csökkenést mértek, a családi házak kereslete azonban tovább erősödött - derül ki a bontásból. A főindex szerint novemberben 3,1 százalékkal csökkent a kiadott engedélyek száma.

A friss statisztikában több meglepő szám is volt, a piacot azonban most már jobban foglalkoztatja, hogy milyen eredményekkel zárul a Fed idei utolsó kamatmeghatározó ülése. A jegybanki közlemény és a friss prognózisok este nyolc órakor látnak napvilágot, fél kilenckor pedig Ben Bernanke tart sajtótájékoztatót.