Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A helsinki kormány feltételes támogatását adta a finn-orosz együttműködésben építendő atomerőmű felfrissített koncepciójához. A döntésnek nagy ára volt: a zöldek, akik vezetője Finnlandisationnal vádolja volt kollégáit, arra utalva, hogy a hidegháború idején a Szovjetunió beleszólt északi szomszédja politikájába, kilépnek a koalícióból. A miniszterek 10-7 arányban fogadták el a határozatot - derül ki a Reuters híréből.

Az 1200 megawattos nukleáris erőművet (a paksi atomerőmű kapacitása 2000 megawatt) a Fennovoima nevű cég építi. Ebben negyven finn vállalat és a létesítmény technikáját szállító orosz Roszatom rendelkezik részesedéssel. A kormány javaslatát el kell fogadnia a parlamentnek is, amelyben a koalíció maradék négy pártjának hajszálnyi többsége van. A törvényhozás elnökével együtt - aki nem szavazhat - 102 képviselőt tudnak csatasorba állítani 98 ellenzékivel szemben.

Honnan lesz pénz?

Az ügy nyilván téma lesz a jövő áprilisi országgyűlési választáson is, ám addig is maradt tennivaló vele kapcsolatban. A kormány döntése értelmében ugyanis a Fennovoimában lévő finn részesedést a jelenlegi 52 százalékról 60 százalékra kellene emelni. A Roszatomnak 34 százaléka van. Az elmúlt időszakban számos befektető kiszállt a projektből, amelynek költsége 4-6 milliárd euró. A Nyugat és Oroszország kiéleződött viszonya miatt egyébként is sokkal nehezebbé vált a finanszírozási források megszerzése.

Az orosz részvétel az elmúlt év fejleményei miatt egyre több kérdést vet fel a finnekben az atomerőmű építésével kapcsolatban. Alexander Stubb miniszterelnök elismerte, hogy az orosz tulajdon sok vitát váltott ki, de biztosította országa népét, hogy a létesítmény szigorúan a finn törvények szerint fog működni. A Fennovoima 2010-ben kapott engedélyt a beruházásra. A reaktor eredeti nagyságát csökkentették, ezért a szállítónak meg kellett újítania ajánlatát. Az erőmű a tervek szerint 2024-től lép üzemelne.