BUX
39006

Meglódult az amerikai gazdaság

A várakozásoktól kissé elmaradó mértékben, de emelkedett májusban az előző havihoz képest az Egyesült Államok LEI (Leading Economic Index) gazdasági indexe - közölte csütörtökön a Conference Board nonprofit gazdaságkutató intézet. A Philadelphia Fed-index viszont kellemes meglepetést okozott, miután a várt csökkenés helyett jelentősebb emelkedést mutatott.

MTI-Eco, 2014. június 19. csütörtök, 17:01

Májusban a Conference Board gazdasági indexe 0,5 százalékkal 101,7 pontra emelkedett az előző havi 0,4 százalékos és a márciusi 1,0 százalékos emelkedés után. Elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak májusra.

"A májusi, sorban a negyedik javulás széles alapokra támaszkodó módon jött létre" - mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board közgazdásza. "Az index növekedését a lakásépítési engedélyek tartották csak kissé vissza, de a LEI változatlanul bővülő gazdasági aktivitásra utal, melynek üteme az év második felében tovább gyorsulhat" - tette hozzá. Az index 100 pontos értéke a 2004-es állapotot tükrözi.

Ennél jóval egyértelműbben emelkedett a Philadelphiai Fed-index. A mutató értékét a piac az áprilisi 15,4 pont után 14 pontra várta, de ezzel szemben a májusi érték 17,8 pontra ugrott, ami tavaly szeptember óta a legmagasabbnak számít.  A piacok visszafogottan reagáltak a két mutatóra.