Megmenekülhet Portugália - itt a finn igen

A finn parlament pénteken - ahogyan arra a pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozata alapján számítani lehetett - jóváhagyta a portugál mentőcsomagot; ez szükséges feltétele volt a csomag euróövezeti elfogadásának.
MTI-Eco, 2011. május 13. péntek, 18:16
Fotó: Napi.hu

Portugália megsegítéséről a végső döntést az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek május 16-i találkozóján hozhatják meg.

Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten jelentette be, hogy összesen 78 milliárd euróval segítik Portugáliát az államháztartás konszolidációjában.

Finnország korábban az euróövezeten belüli kölcsönös segítségnyújtással kapcsolatban fenntartásait hangoztatta, és a választásokon jól szereplő pártok erősen megosztottak voltak a kérdésben. Szerdán a finn parlament éppen ezért elhalasztotta a döntést a portugál mentőcsomagról. Csak péntekre sikerült konszenzusra jutni, úgy, hogy az euroszkeptikus jobboldali Igazi Finnek pártja csütörtökön kivonult a kormányalakítási tárgyalásokról, mivel nem értett egyet a Portugáliának nyújtandó uniós segélycsomag tervével, amelyet a két másik párt támogatott.

"Nem vehetünk tovább részt a kormányalakítási tárgyalásokon, tekintettel a (leendő koalíciós partnerek) álláspontjára. A nézetek annyira különbözőek, hogy nem lehet közös nevezőre hozni őket" - jelentette ki csütörtök délelőtt Timo Soini pártelnök újságírók előtt. Az Igazi Finnek pártja ennek megfelelően ellenzékbe vonul, noha az április közepén rendezett parlamenti választásokon a harmadik legerősebb pártként futott be, csaknem megötszörözve szavazótáborát az előző választásokhoz képest.

A koalíciós tárgyalásokon részt vevő két másik párt, a konzervatívok és a szociáldemokraták így megállapodásra jutottak arról, hogy Finnország bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatja a tervezett uniós segélycsomagot.

HOZZÁSZÓLÁSOK