Megmenti a Földet az EU, hála a koronavírusnak

Környezetvédelmi és zöldberuházási kikötéseket szabnának az uniós mentőcsomag támogatásainak felhasználásához. Az EU 750 milliárd eurós (258 683,6 ezer milliárd forintos) koronavírus utáni válságkezelési forráskészletének negyedét kellene éghajlatváltozás elleni programokra költeni. Kutatók már a járvány elején arra figyelmeztettek, hogy hiába a pillanatnyi javulás a levegőminőségben a gyárleállások miatt, ha válság lesz, akkor felerősödhet a klímaváltozás az újrainduláskor.
Szabó Dániel, 2020. június 4. csütörtök, 21:37
Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány már több milliárd emberre van közvetlen hatással az utazási korlátozások, országos vesztegzárak, gyárleállások révén. A közlekedés megbénulása, valamint az ipari termelés visszaesését a Föld is megérzi: bejárták az internetet a képek Kínáról és Észak-Olaszországról, ahol jelentősen visszaesett a felmelegedést okozó gázok kibocsátása alig néhány nap alatt márciusban.

Viszont a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency - IEA) elemzésében már akkor arra figyelmeztetett - ahogy azt részletesen megírtuk -, hogy a koronavírus-járvány utáni válság inkább rontja a klímaváltozás elleni harc helyzetét. A vállalatok ugyanis egyrészt késésbe kerültek a zöldfejlesztéseikkel, másrészt a krízis közepette épp az ilyen költséges beruházásokat napolták el a legszívesebben a termelőcégek.

Az Európai Unió viszont most azt tervezi, hogy a gazdaság megmentését egybeköti a klímaváltozás lelassításával: a tervezett 750 milliárd eurós helyreállítási csomagjának a 25 százalékát környezetvédelmi intézkedésekre fordítanák, egyebek közt épületfelújításra, a tiszta energiát alkalmazó technológiákra, alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművekre és a fenntartható földhasználatra. Lényegében biztosítékokat építenének a támogatási programokba, amelyek megkövetelnék, hogy a pénzt a vállalatok és államok zöld beruházásokra kell, fordítsák - derül ki az Euronews összefoglalójából.

Az ösztönző csomagot még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a 27 tagállamnak, tehát szinte biztosan változni fog, mielőtt véglegesítik. Ám ha végül átmegy ez a javaslat, akkor ez lehet a történelem legjelentősebb zöld beruházása. Nem pusztán környezetvédelmi haszna lehet a tervezett programnak, hanem új, korszerű munkahelyek jöhetnek létre az EU-ban, versenyképesebb lehet a kontinens gazdaság, valamint a jövőben ellenállóbb lehet a sokkhatásoknak is, mint amilyen épp az a járvány, amely életre hívja az új fajta támogatási politikát.

A javasolt helyreállítási csomag éghajlatbarát elemei:

  • 1. Épületek energiahatékonyságának fejlesztése: friss tanulmányok szerint az energiahatékonyságba történő befektetés az EU-ban és másutt dolláronként 2,3-szer több munkahelyet teremt, mint a fosszilis tüzelőanyagokba történő befektetés, valamint megmenekülhet a pandémia veszélybe került mintegy 6 millió uniós építőipari munkahely is.
  • 2. A tiszta technológiákba történő beruházások: a megújuló energiába történő befektetés dolláronként 2,6-szor több munkahelyet teremt, mint a fosszilis tüzelőanyagokba történő befektetés. Maga a technológia viszont drága, így a fejlesztések esetében hasznos, ha az EU forrásokat allokál az ilyen beruházásokra.
  • 3. Alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművek terjedésének támogatása: a nagy elektromos járművek előzetes beszerzési költségei az EU-ban 2022-re várhatóan versenyképesek lesznek a támogatások nélküli tradicionális járművekkel. Az ösztönző csomag ezt a dátumot még előrébb hozhatja.
  • 4. Fenntartható mezőgazdasági fejlesztések támogatása: a célok között szerepel a műtrágyahasználat visszaszorítása, az élelmiszerpazarlás csökkentése, valamint az egészségesebb és fenntarthatóbb étrendre való áttérés, melyhez kapcsolódik a halászati gazdálkodás és az akvakultúra fejlesztése.
  • 5. Igazságos átmenet: a portál szerint az ösztönző csomag támogatná az energiaátalakulás miatt érintett munkavállalókat és közösségeket - ideértve a történelmileg fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó térségeket is. 44 milliárd dollár értékben fektetnének be az EU Just Transition Fund-ba (Igazságos Átmenet Alap), hogy ezzel is ösztönözzék a magánbefektetéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.04 22:37

@na4: igen. A hülye kampósok azt hiszik hogy ócska jelszavaikkal a természetet is ugyanúgy rászedhetik, mint a hülye birka emberek milliárdjait. Nem, sajnos nem.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.06.04 22:31

A sok zöld idióta! Felejtsék már el ezt a klíma hisztit, meg a széndioxid hisztit. Az első nem az emberiségtől függ, mindig is volt, van és lesz is, a második meg nem káros. A széndioxid az élet egyik legfontosabb alapja, a növények ebből készítik az oxigént, amit belélegzünk. A hülyeség helyett igazi környezetvédelemmel foglalkozzanak: a pazarlás, a szemetelés csökkentésével, a szelektív szemétgyűjtéssel, az óceánok megtisztításával, a tiszta vizek megőrzésével, a mérgező anyagok összegyűjtésével és semlegesítésével, az újrahasznosítással, az esőerdők védelmével, erdőtelepítéssel, a házak hőszigetelésével, stb.Ezek a fontosak, nem a hiszti.,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.04 22:05

Jjjáájjjj. Nekünk pont elég volna ha nem adnának minden fairtásra meg betonförmedvényre euró-százezreket meg milliókat a brüsszeli bohócok, akkor boxos királyunk meg maffiája se csinálná ezeket, és nem irtanák ki az utolsó fát is valami ócska, ezredik mutyikalandpark jelszavával. Ja, hogy akkor nem működne az egész aljas pénzmosó-maffia se?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

amca, 2020.06.04 21:57

Könyörgöm a földet ne mentsék meg. Köszöni jól van. Az életet. Az hal ki. A homo,meg zoo. A herba megmarad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html