Hogy milyen hatása lesz a világra Donald Trump elnökségének, az még nyitott kérdés, de az már biztos, hogy órási hatása van arra, ahogy az emberek az Egyesült Államokat látják - derül ki egy friss nemzetközi felmérésből, amelyet a BBC szemlézett. A Pew Research Center közvélemény-kutató cég 40 ezer embert kérdezett a világ 37 országában, köztük Magyarországon.

A felmérés legáltalánosabb tapasztalata szerint az Egyesült Államok január óta regnáló elnöke a világ minden táján népszerűtlen. Csak két olyan ország akadt, amelyben jobb az emberek véleménye róla, mint elődjéről, Barack Obamáról. Ez a két ország: Izrael és Oroszország.

Németek

Az előbbi esetén kicsi a különbség. Az izraelieknek kicsit kevesebb mint fele gondolja azt, hogy Obama hasznos tevékenységet végzett világszinten, míg több mint 55 százalékuk adta ezt a pontot Trumpnak. Az oroszok esetén 11 és 53 százalék ez a két arány.

Ezzel azonban vége az ingatlanmágnás pozitív megítélésének. A dél-koreaiak, a kanadaiak, az ausztrálok több mint 80 százaléka Obamát látja jobbnak. Még briteknél is majdnem 80 százalék ez az arány annak ellenére, hogy Obama ellenezte, Trump támogatta kilépésüket az EU-ból.

Az USA iránti bizalom az ország hagyományos szövetségesei közül Németországban zuhant a leglátványosabban. Obamában a németek 86 százaléka bízott, míg Trumpban csak 11 százalékuk. Ezt a hangulatváltozást jól tükrözte Angela Merkel kancellár korábbi megjegyzése arról, miszerint Európa immáron nem számíthat úgy régi barátaira, mint eddig.

Magyarok

A magyarok hatvan százaléka szerint Donald Trump erős vezető, több mint 65 százalékuk ugyanakkor úgy véli, hogy arrogáns. Nem meglepő, hogy a mexikóiak körében 90 százalék ez az arány, hiszen az ingatlanmágnás választási kampányának fő ígérete az volt, hogy nem pusztán falat épít az USA és Mexikó határán, de ezt még a mexikóiakkal is fogja megfizettetni.

A magyarok közel hatvan százaléka karizmatikusnak látja Trumpot, a nigériaiaknál is több mint 50 százalék ez az arány, ám Mexikó lakóit nem tudta megetetni: az USA déli szomszédja esetén 11 százalékra jött ki ez a mutató.

A magyarok kevesebb mint 40 százaléka tartja jól felkészültnek az USA elnökét, míg a nigériaiak több mint 65, a mexikóiak viszont csak tíz százaléka gondolja így. E három ország összehasonlításában természetesen az utóbbi polgárai látják a leginkább és a nigériaiak a legkevésbé intoleránsnak és veszélyesnek Trumpot. A magyarok estén az előbbi jelzőt a megkérdezettek fele, az utóbbit bő 40 százalékuk látta helyénvalónak.

Veszélyes

A 37 megkérdezett országból 26-ban a megkérdezettek több mint fele tartja veszélyesnek a világ legerősebb hatalmát vezető személyt. Ezt a vélekedést azonban erősen befolyásolja a válaszadók politikai beállítottsága. A baloldaliak sokkal rosszabb véleménnyel vannak róla, mint a jobboldaliak.

Latin-Amerikában és Afrikában erős vezetőnek látják az ingatlanmágnást. Nem fog örülni azonban annak, hogy még ezekben a térségben is úgy véli az emberek többsége, hogy nem alkalmas arra a munkára, amit éppen most végez.

Nem számít?

Mindezek ellenére a Pew felmérésében megszólalók relatív többsége úgy véli, hogy országuk és az USA kapcsolatára nem lesz hatással, hogy az utóbbit Donald Trump vezeti. A válaszadók medián átlaga szerint 41 százalékuk tippeli azt, hogy semmilyen változás nem lesz. Csak 15 százalékuk számít a kapcsolatok javulására. Vannak kivételek: Nigéria esetén 54, Ghanánál 51 százalékra jött ki ez az arány. Oroszország esetén nem meglepő módon 53 százalék a bizakodók aránya, míg érthetően a skála másik végén Mexikó áll.

Otthon, nem annyira édes otthon

A Pew természetesen az USA-ban is méri Trump népszerűségét. Eszerint az elnök beiktatása óta nem teljesít túl jól. Csak az amerikaiak 39 százaléka szerint végzi jól a munkáját. A feketék körében csupán hét százalék ez az arány. Ugyanakkor a magukat az elnökhöz hasonlóan republikánusnak tartók 81 százaléka elégedett vele, a elkötelezett konzervatívoknak pedig 88 százaléka tartja jó elnöknek.