Hamid Karzai afgán elnök, aki pénteken a hivatalában fogadta annak a két falunak a lakosait, ahol a mészárlás történt, kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elkövető egyedül cselekedett. "Megpróbáltunk beszélni az érintett katonával, de Amerika részéről nem volt együttműködés. Annak alapján, amit önök mondanak, a gyilkos nem volt egyedül" - mondta Karzai a falusiaknak.

A mészárlás nyomán súlyosan megromlott az amerikai-afgán viszony. Karzai csütörtökön azt követelte, hogy a NATO-csapatok hagyják el a falvakat és húzódjanak vissza a bázisaikra. Noha Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy az incidens nem fogja befolyásolni a csapatkivonás ütemét (amelynek befejezését 2014 végére tervezik), lapértesülések szerint hivatalos körökben az óceán mindkét partján felerősödtek az Afganisztán elhagyásának felgyorsítását követelő hangok.

A mészárlás elkövetésével gyanúsított 38 éves katonát, akinek egysége az Egyesült Államokban a Washington állambeli Tacomától délre állomásozik, szerdán Kuvaitba szállították Afganisztánból. Bales ügyvédje szerint a törzsőrmesternek helyi idő szerint pénteken kell megérkeznie a kansasi Fort Leavenworthba, ahol egy szigorúan őrzött katonai börtönben fogják őrizni. Bales törzsőrmesternek katonai törvényszék előtt kell felelnie tetteiért, de a tárgyalás időpontját és helyszínét még nem tűzték ki.

Bales jogi képviselője, John Henry Browne seattle-i ügyvéd szerint a mesterlövészi kiképzéssel rendelkező katona, aki a negyedik szolgálati ciklusát töltötte háborús területen, valószínűleg poszttraumás stressz szindrómában szenved. Bales kétszer is megsebesült Irakban és nehezményezte, hogy ismét háborús bevetésre vezényelték. Az ügyvéd úgy tudja, hogy a katona a mészárlás elkövetése előtt szemtanúja volt annak, ahogy egy bajtársa egy robbanásban elvesztette az egyik lábát.

A jelentések szerint Bales vasárnap éjjel eltávozott a Kandahár tartománybeli Balambajban található bázisról és két falu lakóit a saját házukban támadta meg és lőtte agyon. A The New York Times egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyre hivatkozva azt állította, hogy az ámokfutást "a stressz, az alkohol és a családi gondok kombinációja váltotta ki". Browne ügyvéd cáfolta, hogy ügyfelének gondjai lennének a házasságával.