Megnőtt a kínai csirkehús európai importja

Hat éve legtöbb baromfihúst exportált Kína az Európai Unióba idén áprilisban - írta az MTI a Hszinhua hírügynökségre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. május 20. hétfő, 13:45
Fotó: Getty Images

Kína egyetlen tartománya, Santung exportál baromfihúst az EU-ba. A kínai vámhatóság adatai szerint az innen származó baromfihús-kivitel 4097 tonna volt áprilisban, ami éves szinten 32,2 százalékos növekedés. Az exportérték 48 százalékkal, 100 millió jüanra (14,5 millió dollár, 1 jüan=41,09 forint) nőtt. Mindkét adat 2013 februárja óta a legmagasabb.

Az EU április 1-től alacsonyabb importvámú baromfihús-kvótát hagyott jóvá Kínának, egyebek között 5000 tonna csirkehús és 6600 tonna kacsahús behozatalát engedélyezi.

Évekig igen korlátozott mértékben lehetett Kínából baromfihúst bevinni az Európai Unióba, amely az ázsiai országot 2006-2008 között sújtó madárinfluenzára hivatkozva nem akart kedvezményes importvám kvótát nyújtani.

Kína 2015 áprilisában a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) bepanaszolta az EU-t. Két évvel később a WTO kimondta, hogy az EU megszegi a szervezet előírásait, egy évvel később, Kína és az EU megállapodott az új importvámú kvótáról - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2019.05.20 14:31

lassan ki lehet tenni a tablat az EU - bejarataihoz, hogy "CHINA EUROPAI TARTOMANYA "...mert mi az ami nem Chinabol erkezik????Mindent masolnak- persze az eredeti az EU-s vagy Europai orszagbol szarmazik, melyet turista latogataskor vasarolnak mint Suvenier a csaladnak cimen es keszitik el Chinaban a hasonmast dobozzal/ csomagolassal kontenerekkel küldik az EU-s kikötökbe - a felirat MADE IN GERMANY, MADE IN FRANCE, ETC. , persze sokkal silanyabb, mint azt az Emberek megszoktak Europaban...nem szamit, lenyeg, hogy megy az export Chinabol Europaba, mely több millio kinai eletet biztositja...vagyis Europa mar kinai gyarmat lett, ahol megnött a kereslet a minösegi aruval szemben, de csak a kinai kepes olcson es rövid szallitasi hataridövel hatalmas mennyiseget gyartani az Europai orszagoknak - CSAK A MINÖSEG NEM AZ, AMIT EUROPA ELVAR, de nem baj, olcso es mutatos es par evig meg hasznalhato is...ezt hozta a Globalizacio, megha a hatarok nem is annyira vannak nyitva, de rengeteg azsiai utazik Europaba, hogy MINTATERMEKEKET vasaroljon sorozatgyartashoz es konteneres rendelesek teljesitesehez...a know how europai , de a dömpiggyártás már Ázsiában törtenik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html