Megnyílik az út a populisták bosszúja előtt

A bevándorlóellenes Szabadságpárt a kormányba készül Ausztriában, miután elkerülhetetlennek látszik, hogy ősszel előrehozott választások legyenek az országban. A radikális jobboldali párt az egyetlen stabil, világos üzenettel rendelkező politikai erőként akar kampányolni.
Komócsin Sándor, 2017. május 13. szombat, 15:36
Fotó: MTI/EPA

Az osztrák politikai elit elindult azon az úton, amely idén ősszel előrehozott választásokhoz vezethet az országban. Az egy évvel előbbre kerülő szavazás egyértelmű nyertese a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) lehet. A párt elnöke 2016 őszén kis különbséggel vesztette el az államfői posztért folytatott versenyt Európa-barát ellenfelével szemben - írta a Financial Times (FT).

Belecsapott a lecsóba

A belpolitikai válságot Reinhold Mitterlehner, az Osztrák Néppárt vezetője indította el, aki a hét közepén lemondott pártelnöki és kancellárhelyettesi posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy elege van a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíción belüli parttalan csatározásokból, továbbá át akarja adni helyét a pártján belül üstökösként emelkedő, 30 éves Sebastian Kurznak, aki egyben a kormány külügyminisztere is - írta a Politico.

Kurz - akit a párt a hét végén várhatóan elnökének választ - fiatalos lendülettel csapott bele a lecsóba: kijelentette, hogy nem látja értelmét a koalíciós kormányzás folytatásának, és helyénvalónak tartaná az előrehozott választásokat. Úgy tűnik, ezzel nem vállalt valami nagy kockázatot, mivel jelenleg ő Ausztria legnépszerűbb politikusa.

Elérkezettnek látják az időt

Az ország legnépszerűbb pártja viszont nem a Néppárt, hanem az FPÖ, amelyre a friss közvélemény-kutatások szerint a választók 30-35 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Norbert Hofer (képünkön) a párt elnöke decemberben a szavazatok 47 százalékát kapta a szabálytalanságok miatt megismételt elnökválasztáson - emlékeztetett az FT.

Hofer elmondta a gazdasági lapnak, hogy pártja a bevándorlás problémájára fogja helyezni a hangsúlyt a választási kampányban. Emellett a gazdaság lomhaságára és a burjánzó bürokráciára fogják felhívni a szavazók figyelmét, illetve nem mellesleg arra, hogy az FPÖ - szemben a mérsékelt jobb- és baloldallal - egységes politikai erőként vezethetné Ausztriát.

Nem jelent semmit

A választás előrehozásával annak ellenére egyetért, hogy az év eddigi része nem hozott sikert a nacionalista politikai erőknek. Hollandiában alulmaradtak a parlamenti választáson, Franciaországban a FPÖ-höz közel álló Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen veszített az elnökválasztáson a független Emmanuel Macronnal szemben.

Minden ország más - fogalmazza meg legfőbb érvét. A Szabadságpárt folyamatosan növeli népszerűségét, és előbb-utóbb mindenképpen meg kellene történnie a választási megmérettetésnek. A siker titka nem nagy titok: Ausztriában 2015-ben és 2016-ban 130 ezer ember kért menedékjogot, ami a nagykoalíciós kormányt is arra késztette, hogy az ország szomszédaival együttműködve lezárja a balkáni bevándorlási útvonalat.

Mindennek tükrében elég szánalmasnak látszik a szociáldemokrata Christian Kern kancellár próbálkozása az előrehozott választások elkerülésére. Azt ajánlotta a mérsékelt jobboldalnak, hogy dolgozzanak ki "reformpartnerséget", hiszen az ő célja az, hogy tovább kormányozzon a konzervatívokkal együtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.05.14 11:11

@krix2:
http://presstv.com/Detail/2017/05/13/521677/Norway-trade-union-LO-Israel-BDS
"Norway?s biggest and most influential trade union has approved a boycott of Israel, as global outrage intensifies at the Tel Aviv regime?s oppression of Palestinians"

Kezdődik!
A legliberálisabb államokból lesznek a legfasisztábbak!
(Lentebb elolvashatjátok, hogy miért.)
LOOOOOL
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.14 10:54

A szélsőséges liberalizmus ami igazából a jólét okozta elmeállapot-változás következménye, mindig csak rövid ideig állhat fönn.
Megszűnésének közvetett és közvetlen vannak:
1. közvetlen oka az önmagára veszélyes szélsőséges (liberálfasiszta) ideológia. Eme eszme egyrészt vonzó az aberráltak, az anarchisták és a deviánsok számára, másrészt megbotránkoztatja a normál életvitelűeket. Mivel a szélsőségesség egyre fokozódik (hisz a libsiknél minden határt át lehet/kell lépni) a kezdeti eufória visszájára fordul.
2. közvetett oka a liberális demagógia családromboló, xenofil, iszlamofil, homofil, nemzetellenes megnyilvánulása.
2.1 a családrombolás által kitermelt fiatalokat nem sikerül irányításuk alá vonni.
2.2. a xenofília következtében beáramló keresztényellenes, antiliberális, antidemokratikus tömegek ideológiailag sosem állnak melléjük (hacsak azért nem, hogy még több idegen juthasson be az országba). Számuk növekedésével megváltozik a libsik / anti libsik aránya.
2.3. a LMBTQI tagok nem nagyon szaporodnak, így ez a bázis véges és remélhetőleg erősen fogyó...
2.4. a nemzet szétverése után senki sem lesz képes egy cél érdekében összefogni az embereket, így elapad a libsik politikai bázisa. Az új rend már a vallási alapú összefogás lesz (kalifátus).
A libsiknek meg tudjuk, nincs vallásuk...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.05.14 09:40

Na, populistázó marhabagócs sajtmelósok, akik struccpolitikából kifolyólag nem akartok kommenteket olvasni ! Olvassátok csak el szépen, és varrjatok rá gombot, ha tudtok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.13 20:46

Az emberiség egy része fogalmi zavarban szenved. A legtöbb politikus hányadék, az elitista politikusok szarnak a fejedre demagóg szólamok között, megmondják mi legyél, a populisták legalább ha másért nem, a szavazatok miatt foglalkoznak az emberek problémáival.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.13 19:00

Tehát a "populisták" azok, akik szerint az osztrák nőknek nem kellene csadort és burkát hordani??

Hajjaj, ez még a mai jól ismert liberálmédiától is meredek egy kicsit...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html