Megnyílt az út az eurózónás válságkezelő alap előtt

A német alkotmánybíróság kedden meghozott ítélete szerint az eurózónás bankszanálási mechanizmus összhangban van a német alkotmánnyal, megerősítve ezzel egy 2012-ben hozott előzetes döntését - írja a Wall Street Journal (WSJ). A döntés kulcsfontosságú a valutaövezet válságkezelő mechanizmusának felállításában.
Napi.hu, 2014. március 18. kedd, 12:06
Fotó: Reuters

A német alkotmánybíróság szerint az eurózóna 2012 oktüberében felállított 500 milliárd eurós válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) tiszteletben tartja a német költségvetés feletti parlamentáris szuverenitást.

A válságba jutott euróövezeti tagállamok támogatását szolgáló ESM-hez Berlin 168 milliárd euró értékű garanciavállalással és 22 milliárd euró közvetlen befizetéssel járul hozzá.

Andreas Voßkuhle, a német alkotmánybíróság elnökének ismertetése szerint a feltételezett kötelezettségek ellenére a német Bundestag költségvetési autonómiája kellően biztosított. Ugyanakkor azt is megállapította az alkotmánybíróság, hogy a költségvetési törvényben biztosítani kell, hogy az ESM szerződésében meghatározott lehetséges tőkebefizetések teljes mértékben és időben teljesíthetőek legyenek az előírásoknak megfelelően, hogy biztonsággal kiküszövölhető legyen az ESM-beli német szavazati jogok felfüggesztése.

A döntés a WSJ szerint nem volt váratlan a 2012. szeptemberi előzetes döntést követően, ahol elutasította az ESM felállítása megakadályozását célzó alkotmányossági panaszokat. Anno a bíróság azt kérte, hogy a német kötelezettség 190 milliárd euróban legyen maximálva és parlamenti jóváhagyást kért minden emeléshez, hogy megvédje a Bundestag szuverenitását a költségvetési döntésekben.

A korábbi panaszok benyújtói atttól tartottak, hogy az ESM-hez való hozzájárulás mértéke automatikusan, a parlamenttel való konzultálás nélkül növelhető lesz válsághelyzetben, megsértve ezzel az alsó ház költségvetési szuverenitását.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.03.19 08:21

A német alkotmnybíróság nem az a népség, mint a mi AB-nek nevezett politikai temetőnk.

Meglehet, önmaguk sírját ásták meg - nem először.

Annyit azonban lehet tudni, hogy az elmúlt másfélezer évben a sírásás ellenére a mindenkori Európa legfontosabb hatalma volt Németország.

S marad is belátható időn belül - ennek minden kó és rossz oldalával együtt.

A sértett RealMan-nak: az az ember, aki nem életképes - felszámolandó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.03.19 07:59

@Tomi31:
Hülyeséget beszél. Ebben nincsen sakk. Ez egy elkülönített alap arra az esetre, ha bankot zárnak be vagy mentenek meg.

Kérdés:::A bank vásárol-e államadósság kötvényt ???

Mi esetünkben te fizeted mint állampolgár.

Kérdés:::Kifejtenéd ezt részletesebben ???
Mit jelent ez egy német állampolgár számára ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.03.19 00:59

@juliann:
Hülyeséget beszél. Ebben nincsen sakk. Ez egy elkülönített alap arra az esetre, ha bankot zárnak be vagy mentenek meg. Ezt minden ország végzi. Mi esetünkben te fizeted mint állampolgár. Ezeket a pénzeket korábban különítették el, igaz az a rész állampolgári befizetés, viszont továbbiakban ez kamatozik, és mint valószínű nagy szükség nem lesz rá, ez inkább garancia vállalás. Ebben sincs semmi új, ezek valamilyen formában mindig is léteztek, csak itt ez formában van öntve. Válság kezelő alap inkább megtévesztő. Ez Európai Stabilitási Mechanizmus. Nevében is benne van, hogy nem feltétlen kell használni, és egy egy bank csődje, sem jelent válságot, viszont ide használnák, így ez nem is feltétlen válság kezelő alap, ez már kis játszadozás a szavakkal, más kérdés ez a mechanizmus válságban bevethető, erre már volt példa, az átmeneti stabilitási mechanizmusnál. Ebben nincs sakk, nem kell minden mögött háborús ellenfeleket látni. Nincs semmi féle, gazdasági támadás sem háború. Ezt csak otthon akarják elhitetni magyarral, hogy minden lemenjen a torkán, és szavazzon. A valóság, hogy válság enyhül, és a válság pártok utolsó esélye hogy sok szavazatot szerezzenek, ezért válság látszatát feltúrbozva próbálják elhitetni. Valóság, hogy Euró Övezet szétesésével, magyarokon kívül más senki sem számol, még Londoni elemzők sem, sem hitelminősítők. Pár hét alatt több Euró Övezeti államot köztük Görögországot is felminősítették, és köztük Spanyol országot is, és Spanyol országba is. Fidesznek és Jobbiknak kell a válság, hogy erősek legyenek ebből táplálkoznak, persze hogy híreket elferdíti a média, és a politikusok. Ez az érdekük. Nem létező szabadságharcok stb.. Gratulálok annak aki beveszi. Magyaroknál csak Britek populistábbak, de ott azért van ebben töredezettség, Britannia nem egységesen fogékony a radikalizmusra, és ott a radikalizmus is más mint Nálunk. Éppen ezért Britannia radikálisok nem vállalnak közösséget a magyar jobbikkal, sem franciák. Válság nélkül ezen pártok nem rúgnak labdába, kivétel a FIDESZ azonban ők sem ilyen erősek, 2/3-hoz kell a válság, jobbik soha nem is lett volna parlamenti erő enélkül. Épp olyan mint svájci frank, és magyarok hangulata is. Amikor nem volt válság nyugat barátok váltunk válságban kétségbe esésbe csak populizmusnak hiszünk. A valóság hihetetlen agymosás folyik Magyarországon, történelmi tényeket feledtetni próbálják puszta hatalom hajhászás miatt, és az emberek erre fogékonyak is, mivel a válság miatt lesüllyedt az életszínvonal, és mivel a válság alatt azokat okoljuk ahova tartozunk annak ellenkezőjéhez húzunk, később persze vissza lépnénk. Mi magyarok mindig akarunk valamit, ha megkapjuk már mást akarunk, a jelen sosem jó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.03.18 23:57

@Tomi31:
Válasz:::na4 pontosan fogalmazott !!!
Ez a bujtatott SAKK utána MATT !!!

Ennek ellenére No-t nagyon nem kell félteni !!!
Kidolgozta már a jövöbeni """mentö""" lépéseket !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.03.18 21:25

@RealMan:
Neked is frissíteni kéne az információidat, mert hiányosak. Nem életképes bankokat jövőben nem mentik meg, de ehhez is kell pénz rendezett bezáráshoz, ehhez is szolgál majd ez az alap. Az Európai banki szabályozás, nem fog minden bankot megmenteni, de vannak olyan bankok amiket megkel. Ez így van minden országba, még általatok hőn szeretett Oroszországában is. Az ESM-el se FIDESZ-nek se Orosz Föderációnak nincs baja, akkor nem értem nektek ez miért baj. Minálunk ezt a munkát jelenleg MNB és magyar állam utóbbi adófizetők kárára végzi, ESM ezzel ellentétben az Euró Övezet állampolgárait, a jövőben ettől megkíméli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html