A német alkotmánybíróság szerint az eurózóna 2012 oktüberében felállított 500 milliárd eurós válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) tiszteletben tartja a német költségvetés feletti parlamentáris szuverenitást.

A válságba jutott euróövezeti tagállamok támogatását szolgáló ESM-hez Berlin 168 milliárd euró értékű garanciavállalással és 22 milliárd euró közvetlen befizetéssel járul hozzá.

Andreas Voßkuhle, a német alkotmánybíróság elnökének ismertetése szerint a feltételezett kötelezettségek ellenére a német Bundestag költségvetési autonómiája kellően biztosított. Ugyanakkor azt is megállapította az alkotmánybíróság, hogy a költségvetési törvényben biztosítani kell, hogy az ESM szerződésében meghatározott lehetséges tőkebefizetések teljes mértékben és időben teljesíthetőek legyenek az előírásoknak megfelelően, hogy biztonsággal kiküszövölhető legyen az ESM-beli német szavazati jogok felfüggesztése.

A döntés a WSJ szerint nem volt váratlan a 2012. szeptemberi előzetes döntést követően, ahol elutasította az ESM felállítása megakadályozását célzó alkotmányossági panaszokat. Anno a bíróság azt kérte, hogy a német kötelezettség 190 milliárd euróban legyen maximálva és parlamenti jóváhagyást kért minden emeléshez, hogy megvédje a Bundestag szuverenitását a költségvetési döntésekben.

A korábbi panaszok benyújtói atttól tartottak, hogy az ESM-hez való hozzájárulás mértéke automatikusan, a parlamenttel való konzultálás nélkül növelhető lesz válsághelyzetben, megsértve ezzel az alsó ház költségvetési szuverenitását.