Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sürgősségi kormányrendeletben készül elfogadni a román kormány azt a törvénytervezetet amely szigorúan szabályozná az állami vállalatok menedzsmentjének fizetését - jelentette be szerdán Victor Ponta kormányfő. A tervek szerint a felső vezetők havi bére nem haladhatja majd meg az adott ágazat bruttó átlagának hatszorosát. Ponta szerint a jogszabály-elemeket a lengyel törvénykezésből kölcsönözték, amit az IMF és az Európai Bizottság is támogat.

Az elmúlt napokban nagy port kavart Romániában, amikor kiderült, hogy a veszteséges, privatizáció előtt álló vállalatok menedzsmentjének fizetése - a béren kívüli juttatásokkal együtt - meghaladja a nettó 200 ezer eurót is évente. Hivatalos adatok szerint a legjobban fizető állami vállalat az észak-erdélyi áramszolgáltató az Electrica, ahol a vezérigazgatói fizetés nettó 4100 euró havonta amihez még különböző juttatások és az eredménytől függően jutalék is társul. Ponta szerint elfogadhatatlan, hogy az atomerőművet működtető Nucelarelectricánál a legkisebb éves menedzseri fizetés nettó 112 ezer euró, az igazgatótanácsi tagok pedig 84 ezer eurót is hazavihetnek.

Kiverte a biztosítékot a lakosság körében a román posta vezérigazgatójának keddi kijelentése is, amely szerint jogos a havi nettó 6 ezer eurós munkabért, hiszen a vállalat vezetése, a folyamatos konkurenciaharcok és a liciteken, közbeszerzéseken való részvétel hatalmas stresszel jár. A súlyosan veszteséges 75 százalékban állami tulajdonú Posta Romana SA privatizációja érdeklődés hiányában kudarcba fulladt, a társaság a veszteségek enyhítése érdekében csak idén a 32 ezer alkalmazottból mintegy 4 ezer személyt tervez elbocsátani.

Ponta szerint az állami vállalatok vezetői a jogszabályváltozást követően sem járnak majd rosszul, miután a viszonyítási alapot képező bruttó átlagkeresetek (ágazatoktól függően) 800 és 1000 euró között mozognak.