"A Fermat-sejtés Pierre de Fermat francia matematikustól származik, aki a 17. században Toulouse városában élt és mai szóval azt mondanánk, hogy önkormányzati képviselő volt, de emellett matematikai és fizikai kutatásokkal is foglalkozott. Egy nagyon érdekes legenda fűződik a sejtéshez, ugyanis egy ókori görög matematikai könyv margójára írta fel, hogy ennek a tételnek a bizonyítását sikerült elkészítenie, de olyan kevés a hely a margón, hogy nem fér ki, ezért nem írja le részletesen" - mondta Szamuely Tamás matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa az InfoRádiónak.

Hozzátette: ez nagyon sok matematikusnak megmozgatta a fantáziáját a későbbi évszázadok során. A matematikai legjobbjai közül is nagyon sokan dolgoztak rajta, új tudományterületeket indított el a kérdés vizsgálata, de csak Andrew Wilesnak sikerült 1994-ben megoldania.

"A Fermat-tétel állítása nagyon egyszerű: azt mondja ki, hogy ha veszünk egy pozitív egész számot, ami legalább 3, nevezzük ezt n-nek, akkor egy pozitív egész számnak az n-edik hatványa sosem írható fel két másik pozitív egész szám n-edik hatványának összegeként. Mint tudjuk, az n= 2-re felírható, ez a Pitagorász-tételhez kapcsolódik, amit mindenki tanult az iskolában" - fogalmazott a matematikus.

Mint mondta, a kérdés nagyon egyszerű, ezért megmozgatta rengeteg amatőr fantáziáját is. Wiles bizonyítása a 80-as években más matematikusok által kidolgozott nagyon mély, absztrakt módszeren alapul, amelynek mellékterméke az, hogy pozitív választ tudtunk adni erre a kérdésre is.

"A mai napig azt mondhatjuk, hogy a matematika egyik legfontosabb ágában, a számelméletben jelenleg a legerősebb módszer az úgynevezett Taylor-Wiles módszer, Wiles és tanítványának munkássága" - hangsúlyozta Szamuely Tamás.

Sir Andrew J. Wiles most Ábel-díjban részesül a bizonyításért, ami 6 millió koronával, vagyis 196 millió forinttal jár együtt.

"Az Ábel-díjat körülbelül 15 éve alapították, és egyik oka az volt, hogy matematikában az Ábel-díj alapításáig a legnagyobb elismerést, a Fields-érmet csak 40 évesnél fiatalabb matematikusok kaphatják meg. Amikor Andrew Wiles bizonyította ezt a tételt, akkor már 42 éves is elmúlt és kiesett a legnagyobb elismerés díjazottjainak lehetséges köréből, ezért egyre inkább felvetődött a kérdés, hogy szükség lenne egy életmű díjra" - mondta Szamuely Tamás matematikus.