A Reuters az átmeneti kormány egyik magas rangú katonai tisztségviselőjétől értesült arról, hogy Kadhafi meghalt.

A Guardian arról számol be, hogy az átmeneti kormány szóvivője megerősítette Kadhafi halálhírét. Abdullah Berrasszali szerint az ezredest mindkét lábán meglőtték, és kapott egy fejlövést is. A testet, amelyről készült egy mobiltelefonos felvétel  is, azonnal Miszrátába szállították, ahol hamarosan sajtótájékoztatót tartanak.

Abdel Madzsid, az átmeneti kormány egy másik illetékese a Reutersnek azt mondta, hogy Kadhafi haláláról van felvétel is, ezt azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Egy felkelő katona állítása szerint Kadhafi azt kiabálta, hogy "ne lőjetek" - mielőtt lelőtték volna - számolt be az amerikai ABC News szirti tudósítója.

Egy Kadhafi-párti tévécsatorna viszont tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna, és az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO sem tudta megerősíteni a médiaértesüléseket.

Kadhafit állítólag akkor fogták el, amikor éppen menekülni próbált Szirtből, a szülővárosából, ahol az új líbiai vezetés fegyveresei csütörtök délelőtt morzsolták fel a védők utolsó állásait. Az Al-Dzsazíra úgy tudja, hogy megölték Abu Bakr Junusz Dzsabrot, a Kadhafi-erők parancsnokát is.

A döntő roham reggel nyolc órakor kezdődött, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe.

A katonák a városban házról házra járva kutatnak a Kadhafihoz hű fegyveresek után, akik közül sokan igyekeznek menekülni.

Szirt szinte napra pontosan két hónappal azután került az új líbiai vezetés erőinek a kezére, hogy elfoglalták a fővárost, Tripolit. Az ezredeshez hű erők ezt követően is heves ellenállást tanúsítva védték Szirtet, ami miatt a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nem jelentette a teljes győzelmet és az ország egészének a felszabadítását a nyolc hónapja tartó polgárháború után.

Független források azonban Szirt elestének hírét sem tudták megerősíteni.