Jelena Alekszejeva belügyi szóvivő szerint Nyemcov egy hölggyel sétált az orosz főváros egyik hídján - a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd) -, amikor egy ismeretlen támadó négy golyót eresztett a hátába. A legfrissebb hírek szerint a támadó egy gépkocsiból nyitott rá tüzet, és legalább 7-9 golyót eresztett a politikusba. A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettes kézre kerítésére. Az 56 éves politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, korábban miniszterelnök-helyettes is volt.

Az orosz elnök szerint bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése, és arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot Borisz Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást. Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése "minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt". Az orosz elnök részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak.

Nyemcov Putyin egyik legkeményebb bírálója volt. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, akik nem értettek egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott. Állítólag éppen arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

A kijeiviek emlékeznek

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez és gyertyákat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Borisz Nyemcovról, a Moszkvában meggyilkolt vezető orosz ellenzéki politikusról - jelentette szombatra virradóra az ukrán média. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az internetes közösségi oldalakon aktivisták arra szólítják fel a lakosságot, hogy szombaton délben menjenek a Kijev központjában lévő Függetlenség térre, hogy leróják kegyeletüket a merénylet áldozatává vált politikus emléke előtt.
Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő "hidacska" volt, amelyet a gyilkosok leromboltak. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Nyemcov hazafi és Ukrajna "nagy barátja" volt.