Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteken - a kínai holdújév, vagyis munkaszünet idején - írott közleményében hangsúlyozta, a kérdéses terület a közismerten vitatott kínai-indiai határ mentén húzódik. Úgy vélekedett, hogy az indiai fél lépése nem segíti elő a nézeteltérések megfelelő rendezését és nincs összhangban a kétoldalú kapcsolatokat jellemző általános helyzettel.

A kelet-himalájai Arunácsal Prades 1987. február 20-án lett India 29. szövetségi állama. Modi a szövetségi állam megalapításának évfordulójára érkezett a régióba.

Az állam létrehozása annak idején indiai részről "egyoldalú és törvénytelen" lépés volt, amit Peking sosem ismert el - írta Hua a közleményben. Hua hangsúlyozta, "az úgynevezett Arunácsal Pradest leginkább a kínai Tibet három térsége alkotja", amelyeket jelenleg India "jogellenesen megszállva tart". E területek - áll a nyilatkozatban - mindig is Kínához tartoztak.

Kína és India e térségben 1962-ben rövid háborút vívott egymással. A kínai haderő elfoglalta Arunácsal Prades nagyobb részét, majd miután kikiáltotta győzelmét, önként visszavonult és később hadifoglyait is kiadta.

Kína és India kölcsönösen egymást vádolja különböző területek illegális elfoglalásával és csak 2005-ben fogadták el azokat a "politikai paramétereket és irányelveket", amelyek alapján eddig már 17 tárgyalási fordulót tartottak, eredménytelenül. Úgy tudni, a következő egyeztetésre Pekingben kerül sor az idei év első felében.

Az indiai külügyminiszter közelmúltbéli kínai látogatása alkalmával bejelentették, hogy Narendra Modi májusban Pekingbe készül, s elhangzott az is, hogy a vizit során a határvitával kapcsolatos előrelépés bejelentését készítik elő.