Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán hadihajó (képünkön) legénységének többsége előzőleg megadta magát és partra szállt. A hajón mindössze 21-en maradtak, főként tisztek. "Kitartunk a végsőkig" - jelentette ki a támadás előtt Dmitro Kovalenko, a hajó kapitánya.

Az orosz fekete-tengeri flotta haditengerészei egy vontatóhajóról szálltak át az Olsanszkijra, amelynek védői füstfüggönnyel próbálták akadályozni a megszállók tájékozódását. Az UNIAN ukrán hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy a roham közben automata fegyverek sorozatlövései és hanggránátok robbanásai hallatszottak.
Szintén a tavon vesztegel a Cserkaszi aknaszedő hajó, amely a napokban kétszer is megpróbált kijutni a nyílt tengerre, de sikertelenül. Az orosz katonák március elején legalább két hajót süllyesztettek el a tó és a Fekete-tenger közötti keskeny szorosban, hogy megakadályozzák az ukrán hadihajók kifutását a nyílt tengerre.

Az ukrán katonák fele állt át

A Krímben állomásozó ukrán katonák mintegy fele állt át az orosz oldalra, és nyilvánította ki, hogy a félszigeten kíván maradni - közölte hétfőn Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők parancsnoki központjának helyettes vezetője.

Kijevi sajtótájékoztatóján Rozmaznyin vezérőrnagy elmondta, hogy az esküjükhöz hű ukrán katonák átcsoportosításáról az ország más körzeteibe folyamatosan konzultál egymással az ukrán és az orosz védelmi minisztérium. Hozzáfűzte: a kivonás több más részletéről is tárgyalnak, egyebek között arról, hogy fegyverzetükkel együtt vagy csak anélkül hagyhatják-e el az ukrán katonák a félszigetet.

Közölte, hogy a haditengerészeti egységek katonáit és családtagjaikat más, a Fekete-tengerhez közeli városokba vezénylik át, így a dél-ukrajnai Odesszába, Herszonba, Mikolajivbe és egyéb környező településekre.

Rozmaznyin kijelentette, az ukrán katonai vezetésnek nincs olyan terve, hogy elsüllyeszti a Donuzlav tavon (a Krím félsziget délnyugati partjánál) orosz blokád alá vett hadihajóit.