Megrázta a brit mutáció a víruslabort, drákói lépések jönnek

A koronavírus brit mutációja már masszívan jelen van Ausztriában, emiatt a kormány sajtóértesülések szerint további szigorításokra készül. Az iskolák nem nyitnak, a hotelek és az éttermek zárva maradnak, a síeléstől búcsúzhatnak a nem helybéliek.
Lovas-Romváry András, 2021. január 17. vasárnap, 07:20
Fotó: Pexels - képünk illusztráció

Osztrák lapértesülések szerint miután a brit B.1.1.7-es koronavírus mutációt már nagy arányban mutatták ki a pozitív koronavírus tesztek körében, az ország kormánya vasárnap délelőtt 11-kor kezdődő sajtókonferenciáján további szigorításokat jelenthet be. Ezek szerint a jelenleg életben lévő korlátozások határidejét január 25-től további, legalább két héttel meghosszabbítják.

Az eredeti tervekkel ellentétben az iskolákban a távoktatásról a szűkített csoportokban történő oktatásra való visszaállást szintén február 8-ig eltolják a korábbi tervekben szereplő január 25-e helyett. A hotelek, éttermek, fodrászatok, fitneszstúdiók is legalább két hétig zárva maradnak még. Ez azt jelenti, hogy az osztrák belföldi idegenforgalom szempontjából fontos bécsi és alsó-ausztriai síszünet idejére sem lesznek nyitva a fizető szálláshelyek. A sípályák ugyan nyitva maradnak továbbra is, de mivel fizető vendégszállások nincsenek, ezért várhatóan azt csak helyiek, vagy napijeggyel messzebbről érkező vendégek veszik azt majd igénybe - írja a Heute.at.

Az új, nagyobb fertőzőképességű brit vírusvariáns miatt a maszkhasználatot is szigoríthatják. A tömegközlekedési eszközökön, a szupermarketekben, postahivatalokban, gyógyszertárakban és más nyilvános helyeken FFP2-es maszkok viselése lesz kötelező, az egyszerű orvosi maszkokat már nem tartják elfogadhatónak. A Bécsben szúrópróbaszerűen készített vizsgálat eredményei szerint a pozitív PCR-tesztek már 17 százalékában a B.1.1.7-es vírusvariánst mutatták ki.

Eközben Bécsben szombaton mintegy 10 ezer fős tömeg tüntetett a koronavírus miatti korlátozó intézkedések ellen, jórészt maszk nélkül. A tüntetésben számos szélsőjobboldali szervezet képviseltette magát, de rajtuk kívül az Osztrák Szabadságpárt számos politikusa a támogatásáról biztosította a tüntetőket. Volt ellentüntetés is, a baloldali ellentüntetők a másik demonstráció résztvevőivel ellentétben maszkban demonstráltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2021.01.18 21:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html