Megregulázza Varsót Brüsszel?

Jó irányba halad a lengyel jogállamisági helyzet feletti vita a varsói kormány és az Európai Bizottság között - mondta Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn Brüsszelben az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. február 19. hétfő, 16:12
Fotó: Pixabay

"Meglehetősen optimista vagyok a folyamat irányával kapcsolatban, javult a kommunikáció és a kölcsönös megértés" - hangoztatta sajtótájékoztatóján Szymanski. Azon dolgoznak, hogy világossá tegyék a kormány álláspontját azon tíz intézkedést illetően, amelyek a bizottság szerint sértik az EU alapértékeit - tette hozzá.

A külügyminiszter-helyettes ugyanakkor elismerte, hogy Varsó még mindig jelentősen eltérően értékeli az igazságügyi reformot, amely a vitatott intézkedések közül messze a legnagyobb felháborodást váltotta ki Brüsszelben. Úgy vélte, hogy az uniós testület kész meghallgatni a lengyel kormány érveit, jóval inkább, mint a korábbiakban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke előző héten elképzelhetőnek nevezte a lengyel kormány álláspontjának elmozdulását a vitás kérdésekben. "Jó esély van rá, hogy a lengyel álláspont közeledjen a miénkhez" - közölte, hozzátéve, hogy nemrég hosszasan tárgyalt az új lengyel kormányfővel, és a párbeszéd folytatódni fog a felek között.

A Európai Bizottság - amely az uniós jog betartásának legfőbb őre - a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig sosem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Leszögezték azonban: ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

Az utóbbi időben sokan bírálták a lengyel kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát, korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánják a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.19 17:50

"Megregulázza"

Mint a gyarmatokat szokás?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.02.19 17:33

@729961:
A megoldás egyszerű, Orbán elküldi a magyar hadsereget Brüsszelbe, hogy foglalják el a várost. Hiszen köztudomású, hogy a magyarok a világ legjobb katonái. Elő a szablyával magyarok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

729961, 2018.02.19 17:23

Helyes. Megregulázza Varsó, Brüsszelt.
Kezdenek már teljesen elszemtelenedni a liberálfasiszta disznók ott Brüsszelben.... DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html