Megregulázzák orvosokat

Szűkíti a pozsonyi egészségügy-minisztérium azon szolgáltatások körét, amiért pénzt kérhetnek az orvosok a betegektől.
Napi.hu, 2014. június 6. péntek, 11:24
Fotó: Napi.hu

A szlovák fővárosban nyilvánosságra hozták az a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy csak olyan egészségügyi kezeléssel összefüggő szolgáltatásokért kérhetnek pénzt az orvosok, amelyekért nem fizetnek az egészségbiztosítók - írta a pozsonyi Új Szó.

Jelenleg a jogszabály nem határozza meg egyértelműen, hogy miért kötelesek a páciensek fizetni és miért nem. Így nem számít ritkaságnak, hogy az orvos pénzt kér azért, hogy megadja mobiltelefonszámát, esetleg e-mailben ad időpontot kivizsgálásra, sőt a váróteremben található légkondicionálóért vagy ásványvízért is több helyen fizetni kell.

Kristína Nedielková, az egészségügyi tárca törvényalkotási osztályának vezetője közölte, hogy ezeket az illetékeket betiltják. "Olyan szolgáltatásért vagy ellátásért, amit a biztosítók térítenek, az orvosok nem kérhetnek majd illetéket. Ebbe a csoportba tartozik számos igazolás kiállítása is" - mondta.

A jövőben így nem kell fizetni a rendelőben a vény írásáért, a kivizsgálásról szóló igazolásért, vagy azért, ha az orvos javaslatot tesz a gyógyfürdői kezelésre. Újdonság az is, hogy a konkrét időpontra való előjegyzésért is csak akkor kérhet az orvos pénzt, ha a páciens öt napon belüli időpontot kap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2014.06.06 12:51

"Szűkíti a pozsonyi egészségügy-minisztérium azon szolgáltatások körét, amiért pénzt kérhetnek az orvosok a betegektől."

A magyar kormany BOVITENE. Ebbol is latszik, hogy Magyarorszag jobban teljesit, nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html