A szervezet azt állítja, az idei évben mért új adatok alapján még annál is sokkal nagyobb a vagyoni szakadék a szupergazdagok és a többi ember között, mint amiről eddig tudtunk - olvasható a portálon. Tavaly ugyanis még a leggazdagabb 62 vagyona volt akkora, mint a szegényebb 50 százaléké az Oxfam szerint.

A különbséget nem az okozza, hogy azóta a gazdagabbak még gazdagabbak lettek, hanem hogy a szegények az új adatok szerint sokkal szegényebbek, mint azt eddig gondolták.

Az pedig így természetesen továbbra is áll, hogy a legfelsőbb egy százaléknak nagyobb vagyona van, mint a maradék 99 százaléknak összesen (ez már tavaly is így volt az Oxfam szerint). A globális 1 százalékba tartozáshoz egyébként 744 ezer dolláros, azaz 215 millió forintos vagyon kell.

A nyolc leggazdagabb ember egyébként Bill Gates (Microsoft), Amancio Ortega (Zara), Warren Buffet amerikai befektetési guru, Carlos Slim mexikói mágnás, Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Elison (Oracle) és a saját nevét viselő üzleti információs cég tulaja, Michael Bloomberg. Nekik a Forbes szerint összesen 426 milliárd dollárnyi, azaz nagyjából 123,2 ezer milliárd forintnyi vagyonuk van.

Az Oxfam mint minden évben, idén is a davosi Világgazdasági Fórum kezdetére időzítette vagyoni egyenlőtlenségi jelentését.