Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A leggazdagabb ukrán, Rinat Ahmetov (képünkön) tavaly elvesztette vagyonának csaknem felét, de megmaradt 7,7 milliárd dollárjával továbbra is az élen maradt - ezt mutatja a Fokusz magazin listája 2014 száz leggazdagabb ukránjáról.

Azonban a gazdaság válsága, a háború, az elszakadt keleti területeken, a Krímben és Szevasztopolban lefoglalt vagyonelemeik miatt a milliárdosok száma az előző évi 13-ről ötre csökkent.

A varsói Rzeczpospolita ismertetése szerint a második helyre Ihor Kolomojszkij került 2 milliárd dollárjával, üzlettársa, Gennagyij Bogolubov 1,9 milliárddal a harmadik. A negyedik helyre került Viktor Pincsuk (1,8 milliárd dollár), az ötödik Vagyim Novinszkij (1,6 milliárd dollár).

Hatalmasat zuhant, a nyolcadik helyre Dmitro Firtas, aki a gázüzlet közvetítője volt a Gazprom és a Naftogaz között, s jelenleg Bécsben őrizetben várja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol korrupció vádjával készülnek bíróság elé állítani. Petro Porosenko ukrán államfő, akinek az orosz hadiflotta számára létfontosságú, óriási szevasztopoli hajójavító üzemét és annak vagy tíz beszállítóját államosították, a 12. helyre csúszott le 730 millió dollárjával.

A legnagyobb vesztes Ahmetov, akit a Krím elszakadása és a kelet-ukrajnai harcok, ahol számos üzemmel és bányával rendelkezett, 6 milliárd dollártól fosztott meg. Ezzel a világranglistán a 88-dikról a 201-dik helyre esett vissza.