Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, van hatása a pekingi vezetés kamatcsökkentéseinek és más gazdaságösztönző lépeseinek: a kínai feldolgozóipar teljesítménye kevésbé zsugorodott júliusban, mint júniusban - jelentette a Bloomberg. A HSBC ágazati beszerzési menedzserindexének (PMI) előzetes adata 49,5 pont lett a júniusi 48,2 pont után. Utóbbi végleges adat. A feldolgozóipart a gyengülő világgazdasági kereslet miatt lassuló export, illetve a lakáspiaci spekuláció megfékezését szolgáló monetáris szigorítások fogták meg, ezért van kilenc hónapja a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont alatt az ágazat PMI-je.

A pekingi jegybank az elmúlt két hónapban kétszer mérsékelte alapkamatát és szélesítette a kereskedelmi bankoknak engedélyezett kamatkedvezmények sávját. Becslések szerint a pénzintézetek ezermilliárd jüan (157 milliárd dollár) új hitelt helyeztek ki júliusban, aminek alapján az elemzők úgy vélik, hogy a GDP növekedése ütemének csökkenése az elmúlt negyedévben feljegyzett évi 7,6 százalékkal érte el mélypontját, és innen felfelé visz az út. A Standard Chartered nyolcszázalékos tempót vár a harmadik negyedévben. Igaz, van olyan pesszimista jóslat is, amely szerint 7,4 százalékra tovább mérséklődhet az ütem.

A PMI összetevői közül a termelés, a megrendelésállomány és az export-megrendelésállomány részindexe javult, míg a munkanélküliségé romlott. Az ipari termelés mutatója például az elmúlt öt hónap összehasonlításában először 50 pont fölé került. A foglalkoztatásé viszont 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A kínai ingatlanpiac kezd magához térni azt követően, hogy a kormány korábban intézkedéseket hozott a túlfűtött ágazat lehűtésére.