Megroggyanhat a forint, de imádják Magyarországot a befektetők (FT)

Magyarország a kötvényvásárlók kedvence a jelenlegi makrogazdasági környezetben - jelentette ki a tegnapi kamatdöntést kommentálva a Financial Timesnak egy elemző.
Napi.hu, 2013. október 30. szerda, 10:36
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank immáron a 15. egymást követő kamatcsökkentését hajtotta végre tegnap, 20 bázisponttal, 3,40 százalékra mérsékelve alapkamatát. Ez azt jelenti, hogy Magyarország lépésről lépésre kihasználja a javuló inflációt és a kedvező világgazdasági környeztet. Tavaly augusztus óta kevesebb mint felére vágták az akkor hét százalékon álló alapkamatot - írja a tegnapi MNB-döntésről szóló beszámolójában a Financial Times.

Meglepő volt ugyanakkor, hogy a forint 0,3 százalékos gyengüléssel reagált a döntésre, ugyanis az pontosan megfelelt a várakozásoknak. A magyar kamat most éppen hogy csak magasabb a márciusi lengyel szintnél. A kedvező inflációs kilátások, amelyek azt mutatják, hogy a pénzromlás üteme jelentősen elmarad a jegybank háromszázalékos céljától, további vágásra bátorítják a bankot - véli Nicholas Spiro, a nevét viselő londoni befektetési cég vezetője.

Elhasalhat a forint

A galamb lelkületű jegybanki vezetés és a folyó fizetési mérleg többlete olyan kombináció, amely miatt a kötvénybefektetők egyszerűen imádják Magyarországot - véli az elemező. Ez tényleg figyelemre méltó fordulat a korábbiakhoz képest.

William Jackson, a Capital Economics tanácsadó cég feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértője viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy számos oka lehet az MNB-nek a hitelköltségek mérséklésének befejezésére. A GDP lassan bővül és a változékony energia- és élelmiszerárakat figyelmen kívül hagyó maginfláció nő, ezért ha eltúlozzák a kamatcsökkentést, akkor a forint nagyot gyengülhet.

A kormány és a bankok

A magyar gazdaság kilábalása a harmadik negyedévben nem volt olyan meggyőző, mint a csehé és a lengyelé, ugyanakkor az vállalkozói és fogyasztói bizalom javult. Ez arra utal, hogy a július-szeptemberi GDP-növekedés meghaladhatja a második negyedéves 0,5 százalékos pluszt. Kockázatot jelent azonban a kormány és bankszektor közti feszültség megerősödése a devizahitelek kezelésével összefüggésben.

A Capital Economics legpozitívabb forgatókönyve szerint a kormány együttműködést keres majd a pénzintézetekkel a devizahitelek mérséklése érdekében. A 2011-es egyoldalú lépés, a végtörlesztés idején, amelynek veszteségét a bankok nyelték le, 15 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben.

Jackson arra számít, hogy ha a bankok és a kormány valamilyen közös álláspontra jutnak és az eurózónában nem alakul ki újabb válság, akkor az MNB két további 20 bázispontos vágással 3,00 százalékra viszi le az alapkamatot idén. Ez az a szint, amiről Matolcsy György, a bank elnöke korábban azt mondta, hogy óvatosan kell megközelíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2013.10.31 22:36

@Borisz1106:

És ha már ok-okozat.
Indult azzal, hogy kitalálták ezt a végtörlesztés nevű baromságot.
->Jött a negatív következmény, bő féléves komoly forintgyengülés, megugró infláció 2012 egészében.
->Ennek kezelésére akkor legyen rezsiharc 2013ban, törjük le a megugrott inflációt amit a végtörlesztéssel idéztünk elő.
->De ez meg megborítja a költségvetést, kieső adóbevételek miatt. ->Akkor erre is egy gányolás, legyen duplája a tranzakciós illeték.
->De ezt meg többszörösen áthárítják a bankok, keresztbever a rezsiharcnak,
->legyen akkor ingyenes készpénzfelvétel törvénybe iktatva.

Ez így nem gazdaságpolitika, ez már csak sodródás az eseményekkel semmi több, volt már ilyen 2006-2009ig ugyanez zajlott csak más pártlogóval. És megint kidobtunk 4 évet az ablakon, anélkül hogy egy tapodtat mentünk volna előbbre. Ha szerencsénk van elérjük a 2010-es szintet valamikor jövő tavasszal, és ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.10.31 22:29

@Borisz1106:

"Azért ennyire ez nem egyszerű. :))"
Miért nem ? A demokrácia karikatúrájában simán. ;-)

"Akkor ennyi erővel nem is kellene a 7 MT tagból csak 4, aki mindig mindenben egyetért (még a vágások mértékében is). Ugyanígy a parlamentből is haza lehetne zavarni az ellenzéket, hiszen úgysem érnek el többséget semmiben. Ergo: minek fizetni őket."

Ez kicsit off, de szvsz pontosan ez a célja a jelenlegi rezsimnek is ;-), minden demokratikusan választott intézményben abszolút többségre törekedni, azokat a demokrácia karikatúrájává degradálni, idővel feleslegességüket hangsúlyozni, és így pl. idővel bevezetni a rendeleti kormányzást, becsukni a parlamentet is, és kinevezni egy kormányzó diktátort.

Ennél szerintem egyszerűbb a képlet, ezzel is úgy vannak mint minden mással, abszolút kontrollvesztetten mennek a falnak, addig vágják, amíg a piac tolerálja és kész, semmilyen céljuk nincs.
A vezér szólt, vágni kell, akkor vágunk ameddig csak lehet és kész. Ez a parancs, Kérdés, ellenvélemény, visszapofázás, egyéb nélkül.

"A lényeg, hogy stabilan ott maradjon, viszonylag szűk (10 Ft-os) sávban!"

Szerintem ilyen mértékű kezelhetetlen devizaadósság mellett a forint erősítésén és nem a gyengítésén, vagy szinten tartásán kellene dolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.10.31 12:10

@melos: Azért ennyire ez nem egyszerű. :))
Tehát mindegy hogyan szavaz az MNB elnöke ha tudja, hogy az MT-ben úgyis többen vannak a csökkentés pártiak, ahogyan a parlamentben is Fidesz többség van. (Tehát akkor ő nem csökkentés párti! hoppá!)

Akkor ennyi erővel nem is kellene a 7 MT tagból csak 4, aki mindig mindenben egyetért (még a vágások mértékében is). Ugyanígy a parlamentből is haza lehetne zavarni az ellenzéket, hiszen úgysem érnek el többséget semmiben. Ergo: minek fizetni őket.

A 3% szerintem is a cél. De a 0,2 százalékos vágásokat én azért "esztelen" vágásoknak nem tartom.

A Ft árfolyamnál 280-290 sáv helyett én inkább, 285-295 látnám jónak, de ezen nem veszünk össze. A lényeg, hogy stabilan ott maradjon, viszonylag szűk (10 Ft-os) sávban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.10.31 11:59

@Borisz1106:

"Ha a QE3 miatt csökkenteni lehetett/kellett az alapkamatot akkor miért nem úgy szavaztak Simorék?"

Mert nem úgy szavaztak, honnét tudjam ? Mondtam hogy nem vagyok Simor András ? :-))) Nyílván más szempontjai voltak - és ebbe mindenki azt ért amit akar -, de mivel kisebbségben volt, 2 éven át tökmindegy hogyan szavazott :-DDD.

A Parlamentben sem számít hogyan szavaz a jobbik, lmp, független,mszp,stb. A többség dönt így is úgy is, a kisebbség véleménye a kutyát sem érdekli, csak a többségé ;-)

"Ha a végtörlesztés miatt védeni kellett a Ft-ot, akkor emelésre szavaztak a Fidesz által delegáltak is Simorral együtt, ezt pedig kifogásolod?"

Nem. Én azt kifogásolom, hogy az elmúlt évek kamatemeléseit egy személyben Simor nyakába varrják, mikor abból 1% pont mindenképpen már a fidesz sara. Nem mondom azt, hogy Simor nem felelős a kialakult helyzetért, de nem egy személyben.

"Ha a végtörlesztés miatt védeni kellett a Ft-ot, akkor emelésre szavaztak a Fidesz által delegáltak is Simorral együtt, ezt pedig kifogásolod?"

Ha nem lett volna végtörlesztés, nem kellett volna kamatot sem emelni 1% ponttal, nem dőlt volna be a forint sem, ezek ok-okozati következmények, a nem végtörlesztő devizahitelesek pozíciója sem romlott volna ilyen mértékben.

Ugyanígy ha nem lenne tranzakciós adó, nem kellene a készpénzfelvétel ingyenességével szarakodni, ha nem lenne az új MT. nem kellene távolléti díjakkal, meg szabadsággal szarakodni fél évig, stb. Ezek ok-okozati összefüggések, egy csomó megoldandó problémát a fidesz saját maga generált és teremtett (akármilyen okból, az most mindegy.)

kamatemelés: ha valami után magasabb kamatot adok, az valamennyivel kelendőbb lesz a piacon, ha alacsonyabbat, kevésbé lesz kelendő, ez a devizákra is igaz, bankbetétre meg általában mindenre.

A forint 1%-os kamatemelés után is 320 fölé szökött, el lehet képzelni hogy teljesített volna enélkül...

"
Kérdés: Jól döntött az MT a kamatcsökkentésről?
Válasz: Szerintem igen."

Szerintem is jól döntöttek 2012 aug-ban , de szvsz tavaly év végén be is kellett volna fejezni egy időre, vagy legalábbis 2havonta 25 bázispont elég lett volna. Sokkal jobban nézne ki a HUF idén 280-290 között mint 292-300 között.

Ez a devizaadósság, és a devizahitelesek szempontjából sem lenne mellékes. A gazdaságnak meg így is úgy is tökmindegy.

Egy folyamatos csúszó leértékelésű foritgyengülésnek van nagyobb kártékony hatása, vagy pedig az jobb ha sikerül 3,0-ra vinni az alapkamatot mondjuk 3,75-4% helyett? Számít, ér ez az eszetlen vagdosás még valamit ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.10.31 11:52

@Blama: Nem! Ugyanis a maga által "kicsemegézett" adat nem fedi a valóságot!
Lásd: Meglepő számok: van, ahol a hús fele adózatlan Magyarországon
forrás: napi.hu

Hogy maga is értse: elképesztő méretű a húskészítmények statisztikán kívüli forgalma! Egyes becslések szerint dupla annyi húst eszünk, mint amennyi a KSH-hoz az adatot szolgáltatóktól érkező számokból látszik.
Ergo: nem szenvedünk akkora hiányt húsfogyasztásban sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html