A vártnál nagyobb mértékben romlott tovább Kína feldolgozóiparának teljesítménye októberben a beszerzésimenedzser-index (BMI) tanúsága szerint, miközben a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése harminc éves mélypontra csökkent a harmadik negyedévben. A növekedést a gyenge belső kereslet, a lanyhuló befektetési kedv, és az Egyesült Államokkal folytatott, elhúzódó kereskedelmi háború hatásai lassítja.

A csütörtökön közölt adatok szerint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,3 pontra süllyedt októberben. Elemzők 49,9 pontra számítottak az előző havi 49,8 pont után. A mutató ezzel a legalacsonyabb szintre ereszkedett a februári, 49,2 pont óta.

A feldolgozóipari BMI ezzel immár hatodik hónapja áll a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alatt. Legutóbb áprilisban haladta meg az 50 pontot az index, akkor 50,1 ponton állt.

Borúlátásra ad okot még az is, hogy a BMI egyik kulcstényezőjét jelentő, a termelésre vonatkozó részmutató 50,8 pontra esett vissza októberben az előző hónapban mért 52,3 pontról. Az új export megrendelések állománya tizenhetedik hónapja csökkent októberben, a részindex az előző hónapban mért 48,2 pontról 47,0 pontra ereszkedett. Az új belföldi megrendeléseket is magában foglaló index pedig az 50 pontos küszöb alá csúszott vissza, amivel ismét, a legrosszabb teljesítményt mutatta június óta, vagyis a szeptemberi, 50,5 pontos adat csupán átmeneti javulást jelentett.

A szolgáltató szektor bővülése a gyenge belső kereslet miatt szintén lassult októberben. A szektor beszerzésimenedzser-indexe a szeptemberi 53,0 pontról 51,4 pontra zsugorodott. A legjobb teljesítményt a légi- és vasúti közlekedés, a postaszolgáltatási, valamint a banki és biztosítási szolgáltatásokat nyújtó szektorok produkálták

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésmenedzser-index 52,0 ponton állt októberben, 1,1 ponttal csökkent szeptemberhez képest.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban októberben tovább lassult a növekedés. A gazdaság teljesítményének több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe 52,8 pontra csökkent a szeptemberi 53,7 pontól, miközben elemzők stagnálásra számítottak. Az októberi adat a legalacsonyabb volt 2016 februárja óta.

Kína és az Egyesült Államok immár 16 hónapja áll kereskedelmi háborúban egymással, mely komoly kihívásokat állított a távol-keleti ország gazdasága elé. A két fél kereskedelmi tárgyalói október első felében, Washingtonban egy, a konfliktus megoldását célzó részmegállapodás előkészítése felé tettek jelentős előrelépéseket. A dokumentumot a tervek szerint az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatta volna alá Hszi Csin-ping kínai, és Donald Trump amerikai elnök, ám Chile szerdán az országban dúló erőszakos tüntetésekre hivatkozva lemondta a csúcsot. Csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium egy nyilatkozatot tett közzé, miszerint a főtárgyalók pénteken telefonon egyeztetnek ismét.