A német alkotmánybíróság kedden elmarasztalta a kormányt, amiért nem tájékoztatta megfelelően a törvényhozást az Európai Stabilitási Mechanizmusról (ESM), és arra kötelezte, hogy a jövőben a lehető leghamarabb tájékoztassa a parlamentet az Európai Unióra (EU) vonatkozó nemzetközi szerződésekről.

A karlsruhei testülethez az ellenzéki Zöldek fordultak, kifogásolva, hogy a kormány nem avatta be a törvényhozás alsóházát - Bundestag - az állandó euróövezeti mentőalapról szóló tárgyalásokba. A konzervatív-liberális koalíció ezzel megszegte az alkotmány vonatkozó előírását, amely szerint a kormánynak be kell vonni a törvényhozást az EU-t érintő szerződések megalkotásába - érveltek a Zöldek.

A kormány álláspontja szerint az ESM-ről szóló szerződés szuverén államok nemzetközi jogi megállapodása, nem pedig az EU egészét érintő ügy, ezért nem vonatkozik rá az alkotmány előírása.

Az alkotmánybíróság a Zöldek érveit fogadta el, és ítéletében kimondta: a szerződés ugyan valóban államközi jellegű, de új jogosítványokkal ruház fel uniós intézményeket, köztük az Európai Bíróságot, ezért az uniós szerződések közé tartozik. A kormánynak az ilyen megállapodások kidolgozása során a tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában tájékoztatni kell a Bundestagot és betekintést kell engedni a vonatkozó iratokba, hogy a törvényhozás "hatékonyan befolyásolhassa" a kormányzati politikát.

Az ítéletnek nincsen közvetlen hatása az ESM-ről szóló törvényjavaslat sorsára. A jogszabálytervezetet kétharmados többséggel kell elfogadni, a kormány így az ellenzék támogatására szorul. Az ESM létrehozásáról 2011 márciusában állapodtak meg az euróövezeti tagállamok. A szerződés kialakításában a német törvényhozás nem vehetett részt, és arra sincs lehetősége, hogy a ratifikációs eljárásban módosítsa azt.

Az ESM a tervek szerint az idén júliusban lép működésbe. A hitelek és hitelgarancia révén 500 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer pénzügyi alapjába Németországnak az idén 8,7 milliárd eurót kell befizetni. E kötelezettség miatt pótköltségvetést kell készíteni.