A fővárosi liberális újság beszámolója szerint a szerkesztőség kapott egy e-mailt, amelyben az áll, hogy a BV elleni merénylet volt az "utolsó figyelmeztetés" - olvasható az MTI-n.

A levélben hivatkoznak Adolf Hitler náci diktátorra, uszítanak a "multikulti" ellen, és azt is írják, hogy a "kölni különítmény" készen áll, és április 22-én "tarka vért" ont majd a városban - áll a Der Tagesspiegel jelentésében.

A lap szerint a vérontással fenyegetés minden bizonnyal arra vonatkozik, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt április 22-ei kölni kongresszusára számos tüntetést jelentettek be olyan csoportosulások, amelyek elítélik a jobboldali populizmust. Egyik - az egykori náci párt, az NSDAP szervezeteinek barna színű egyenruháira utaló - jelszavuk az, hogy "barnaság helyett tarkaság".

A Der Tagesspiegel szerint a hatóságok komolyan veszik az e-mailt, úgy gondolják, hogy lehet köze a BVB elleni merénylethez, de előfordulhat, hogy egy "potyautasról" van szó. A levél azonban így is veszélyes lehet, mert erőszakra ösztönözhet szélsőséges baloldali és jobboldali erőket is.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden este követtek el robbantásos merényletet. Megsebesült egy játékos és egy rendőr. (Nemrég Olaszországban is támadásra készültek.)

Eddig két írás került elő a támadással kapcsolatban. A helyszínen három példányban talált levél szélsőséges iszlamista háttérre utal, de sajtóértesülés szerint a hatóságok kételkednek abban, hogy a szöveg valóban radikális iszlamistáktól származik. Az interneten megjelent egy másik, szélsőbaloldali háttérre utaló szöveg, amelyről a nyomozást irányító szövetségi legfelsőbb ügyészség közölte, hogy eredetisége erősen kétséges.

Forró nyom így nincs az ügyben, és a hatóságok minden lehetséges irányban nyomoznak. A szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus lehetőségét sem zárják ki. Ez utóbbival kapcsolatban a Focus Online hírportál azt jelentette, hogy egy nyom Szászország tartományba vezet, a hatóságok azt vizsgálják, hogy lehet-e esetleg köze a támadáshoz szélsőjobboldali köröknek vagy a Lipcse térségében szerveződött militáns futballhuligán szubkultúrának.