Mégsem okoz katasztrófát a Barátságból kiömlött olaj

Moszkvában a rendkívüli helyzetek minisztériuma hétfőn cáfolta korábbi kijelentését, miszerint ökológiai katasztrófáról lehetne beszélni a brjanszki térségben, ahol kőolaj ömlött a szabadba a megsérült Barátság vezetékből - adta hírül az MTI.
NAPI Online, 2006. július 31. hétfő, 16:59
Fotó:

A rendkívüli helyzetek minisztériumának pontosító nyilatkozata szerint a Barátság vezeték főága július 29-én sérült meg Krasznaja Szvoboda lakott település közelében. A korábban közölt kiömlött mennyiségnél jóval szerényebb mértékű a baleset. Mintegy 48 köbméter kőolaj jutott a szabadba, két olajfolt alakult ki, összesen mintegy 340 négyzetméternyi területen.

Néhány órával korábban a természeti erőforrások minisztériuma tájékoztatta közleményben a sajtót, hogy ökológiai katasztrófával fenyeget Oroszország nyugati részén, a brjanszki térségben a Barátság vezetékből kiömlő kőolaj. A minisztériumi közlemény szerint a Barátság kőolajvezeték megrongálódása miatt - az előzetes adatok szerint - mintegy tíz négyzetkilométernyi területet, termőföldet, folyóvizeket, erdőket szennyezett be a kőolaj.

Az esettel kapcsolatban Kántor Sándor, a Mol üzleti és stratégai kommunikációjának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a baleset nem a Magyarországra irányuló vezetékrészen történt, hanem egy olyan oldalágon, amely a novopolocki finomítót látja el kőolajjal.

HOZZÁSZÓLÁSOK