Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurózóna elég stabil lábakon áll ahhoz, hogy visszaverje azt a sokkot, amit az olasz szavazók okoztak a hét végi referendumon, amelyen elutasították az ország alkotmányának reformját. Legalábbis erről igyekeznek meggyőzni a közvéleményt az övezet pénzügyminiszterei - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Így megy ez náluk

Nem hiszem, hogy bármi okunk lenne az euró válságáról beszélni - mondta Wolfgand Schäuble német pénzügyminiszter Brüsszelben az eurózóna pénzügyminiszereinek (eurócsoport) találkozója előtt. Az olaszoknak nagy tapasztalataik vannak a belpolitikai válságok kezelésében - utalt arra, hogy az olasz kormányok az elmúlt 70 évben igencsak instabilak voltak.

Olaszország erős állam, amely mélyen gyökerezik az európai közösségben - fejtegette Michel Sapin francia pénzügyminiszter. Bármi történt is vasárnap az országban, az nem fog eltántorítani bennünket attól, hogy szembe nézzünk Európa problémáival - tette hozzá harciasan.

Kihagyja

Hasonló véleményen van Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. Szerinte is erős ország Olaszország, amelynek intézményei képesek úrrá lenni a helyzeten. Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter, aki a veresége nyomán lemondott Matteo Renzi miniszterelnök egyik lehetséges utóda kihagyja az eurócsoport hétfői ülését.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a testület elnöke úgy véli, hogy az új helyzet nem érinti az olasz gazdaság, illetve a magas behajthatatlan hitelállományt maguk előtt görgető olasz bankok helyzetét. Ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenünk ma, amelyekkel a múlt héten is szembesültünk - fogalmazott. Meg kell várni a politikai átmenet végeredményét.

Nyugis piac

Az olasz állampapírok iránt nem gyengült számottevően a kereslet, a tízéves kötvények hozama csupán 0,1 százalékponttal, két százalékra nőtt. Nyáron még csupán 1,1 százalék volt a hozam. Az FTSE MIB indexe, amely a leglikvidebb 40 olasz értékpapír árát követi 0,3 százalékkal nőtt. Napközben még az euró is visszaerősödött reggeli értékhez képest. Egy euróért 1,064 dollárt kellett adni.