Mégsem szednek le annyira minket a mobilcégek?

Hadat üzent az Európai Bizottság (EB) az unió országaiban működő mobilszolgáltatóknak: az illetékes biztos tegnap ismertetett tervei értelmében a jövőben külföldön is ugyanannyiért telefonálhatnánk, mint otthon, a határokon túl fogadott hívásért pedig nem kellene fizetni.
NAPI Online, 2006. március 29. szerda, 07:53
Fotó:


Brüsszel is beleszól

A brüsszeli álláspont szerint a jelenlegi árrendszer minden fogyasztónak rossz, de különösen a kkv-knak okoz versenyhátrányt, amelyeknek az EU egységes belső piacán működve is külföldi tarifát kell fizetniük, ha más uniós országban tevékenykednek - írja a NAPI Gazdaság. Az EB gyorsított eljárással szeretné elfogadtatni az elvben a fogyasztóknak kedvező tervezetet, ez azonban várhatóan merev ellenállásba ütközik az érintett szolgáltatók részéről. Mobilos vélemény szerint a roaming versenypiac, az árakat legfeljebb az egymás közti küzdelem szoríthatja le; a szolgáltatás költségeit - amelyek nem feltétlenül csak az adott forgalom lebonyolításában éppen részt vevő társaságoknál jelentkeznek - valakinek meg kell fizetnie, ráadásul nincs még kidolgozva az esetleges újfajta számlázás módszere sem. Egyes tagállamok szerint félő az is, hogy miután az új szabályozás csak az uniós országok szolgáltatóira vonatkozna - s ezeknek olcsón kellene eladniuk a drágán megvásárolt perceket -, végül az EU-n kívüli mobilcégek kerülnének előnyös helyzetbe a bentiekkel szemben.

Van más üzlet is, ahonnan jöhet a pénz

A távközlési és informatikai cégek, illetve a bankok az utóbbi időben egyre lejjebb viszik a néhány száz, illetve ezer forintos vásárlások elektronikus fizetésének költségeit, megnyitva az utat a csengőhangok, videojátékok megszerzésén túlmenően számos szolgáltatás, termék mobiltelefonos kifizetése előtt, az internetes zene- és videoletöltésen át a sztrádamatricák és a repülőjegyek vásárlásáig. Szakértők szerint a POS-terminálos kiskereskedelmi vásárlások is megoldhatók lesznek hasonló módon. Mindennek nyomán - a TowerGroup piackutató cég becslése szerint - az Egyesült Államokban 2009-re az internetes és mobil-mikrofizetések értéke évi 23 százalékos ütemben, 11,5 milliárd dollárra nő a 2003-as kétmilliárdról. A mobilvásárlásokat többféleképp is el lehet számolni: vagy hozzáadják az összeget az ügyfél telefonszámlájához, vagy az eladónál összegzik a kiadásokat, vagy minden vétel esetében közvetlenül megterhelik a vásárló bankszámláját, vagy egy előre kifizetett számláról vonják le a megfelelő summát. A TowerGroup szerint a direkt számlaterhelés a termékek, a tranzakciók összegzése pedig az internetes tartalmak megvételének eszköze lesz.

A magyarországi piac még gyerekcipőben jár, bár a főbb alkalmazási területek itt is megvannak: játékban való részvételi és licitdíjak, csengőhang-, kép- és videoletöltések, cikkek letöltése, adatbázis-keresés, céginformációk, hirdetések felvétele, parkolási díjak, illetve legújabban sztrádamatrica-vásárlás. Az elszámolást a három magyarországi mobiltelefon-szolgáltató eltérően oldja meg. A Pannon október közepén vezette be új árrendszerét, amely öt adatátviteli csomagból áll. Ennek alján havi 490 forintért három megabájt forgalmat biztosítanak a felhasználóknak, a felső végen 12 900-ért egy gigabájtot. Utóbbi elég a rendszeres internetezésre, e-mailezésre, alkalmilag nagyobb letöltésekre is. A T-Mobile ügyfelei számláján számolja el a társaság mobillottói, virágküldő, mozijegy-vásárlási, illetve műsoros videókat és dvd-ket elérhetővé tevő szolgáltatásainak árát. A havi limit "mezei" ügyfeleknek hatezer forint, aranykártyásoknak 15 ezer forint, platinakártyásoknak pedig 20 ezer forint. A Vodafone live! egyes szolgáltatásainak igénybevételéért az adatforgalom utáni havi, illetve percdíjait számolja fel, tarifacsomagonként és fizetési módonként eltérő, száz forintos nagyságrendű összegeket.

Nemrég még 80-100 ezret kóstált az az adatforgalom, amely ma mintegy havi 13 ezer forintba kerül, - ez még mindig drágább valamivel, mint a vezetékes internet, de szakértők szerint a széles sávú mobil-adatátvitel terjedésével 2006 végére kiegyenlítődhet a különbség.

HOZZÁSZÓLÁSOK