Megszállottnak nevezte Kerryt az izraeli védelmi miniszter

Megszállottnak és magát messiásnak képzelőnek nevezte John Kerry amerikai külügyminisztert az izraeli védelmi tárca vezetője a zsidó állam és a palesztinok megbékítésére irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatban - állította keddi számában a Jediót Ahronót izraeli napilap. Az amerikai külügyminisztérium azzal reagált, hogy az izraeli miniszter megjegyzése "sértő és elfogadhatatlan".
Inforádió, 2014. január 14. kedd, 20:13
Fotó: Napi.hu

Móse Jaalon a lap szerint zárt ajtók mögött azt mondta, hogy Kerry "eltökélten, megmagyarázhatatlan megszállottság és messiási buzgalom által hajtva jött hozzánk, de semmi újat nem tud nekem mondani a palesztinokkal szembeni konfliktusról". A lap azt állította, hogy az idézett szavak Kerry egyik közelmúltbeli közel-keleti békéltető látogatása előtt hangzottak el egy magánbeszélgetésen, de dátumot nem közölt.

Kerry hosszú ideje próbálja közös nevezőre hozni Izraelt és a palesztinokat, és egyes megfigyelők szerint szívügye, külügyminiszterségének legfőbb célja egy békemegállapodás tető alá hozása a két fél között. Ugyanakkor béketerve - amelynek részletei nem nyilvánosak - sajtóértesülések szerint komoly akadályokba ütközött mindkét oldalon.

"Az amerikai biztonsági terv kevesebbet ér, mint a papír, amire írták (...) Az egyetlen dolog, ami megmenthet minket, ha Kerry Nobel-békedíjat kap, és békén hagy minket" - fogalmazott az izraeli védelmi miniszter a Jediót Ahronót állítása szerint.

Jaalon szóvivője kedden közölte, hogy nem akarja kommentálni a cikket. A miniszter ugyanakkor - a hír megjelenését követően - azt mondta egy rendezvényen, hogy "még ha vannak is nézeteltérések és súrlódások az egyeztetéseken - és vannak -, azok nem befolyásolhatják Izrael és az Egyesült Államok érdekeit és közös céljait". Még később egy közleményben is megerősítette, hogy "az Egyesült Államok a legnagyobb barátunk és legfontosabb szövetségesünk, s ha nézeteltérések merülnek fel közöttünk, akkor azokat zárt ajtók mögött rendezzük".

Az amerikai külügyminisztérium azonban nyilvánosan reagált a jelenleg Rómában tartózkodó Kerryvel kapcsolatos megjegyzésekre. "A védelmi miniszter szavai - amennyiben tényleg elhangzottak - sértőek és elfogadhatatlanok, különösen annak fényében, amit az Egyesült Államok tesz Izrael biztonságáért" - hangsúlyozta Jennifer Psaki külügyi szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK