A kormányzó kétpárti koalíció mellett az ellenzéki Zöldek támogatása biztosította a szükséges kétharmados szavazatarányt. Az ESM ausztriai parlamenti ratifikációját előzőleg hónapokig megakadályozta az ellenzéki pártok ellenállása.

A szociáldemokrata-konzervatív kormány többfordulós tárgyalásokat követően, hétfőn végül megkapta a kis ellenzéki párt végleges beleegyezését. A Zöldek ugyanakkor feltételeket is támasztottak, egyebek között több beleszólást a parlamentnek az ESM-hez kötődő jövőbeli változtatásokhoz és azt, hogy az osztrák kormány határozottan álljon ki a tranzakciós adó mellett az Európai Unióban.

A 700 milliárd eurós közösségi eszközt olyan euróövezeti tagállamok megsegítésére hozzák létre, amelyek súlyos pénzügyi nehézségekkel kerülnek szembe. Ausztria 2,2 milliárd euró közvetlen pénzforrással és 19,5 milliárd euró összegig kezességvállalással vesz részt az ESM-ben.

A mentőalap ellen szavazott két euroszkeptikus ellenzéki párt, az Osztrák Szabadságpárt és a Szövetség Ausztria Jövőjéért. A két populista párt a múlt hét óta hosszas beszédekkel, a napirenddel szembeni ellenvetésekkel, név szerinti szavazás kezdeményezésével próbálta hátráltatni a törvény parlamenti tárgyalását.

A parlamenti erőviszonyok miatt azonban a Zöldek jóváhagyása után a jobboldali ellenzék obstrukciójával már nem tudta a szavazás elhalasztását elérni.

A szerződés életbe lépéséhez szükség van mások mellett még németországi ratifikálására is. A német parlament már jóváhagyta az ESM-et, de jelenleg az alkotmánybíróság vizsgálja, így a folyamat egyelőre nem fejeződött be.

A bécsi parlament szerdán szavaz az uniós pénzügyi paktumról is. A paktumot mind a három ellenzéki párt elutasítja, de a kormánypártok szavazataival biztosított a jóváhagyása.

A fiskális paktum legfontosabb előírása az, hogy a konjunkturális változások hatásától megtisztított deficit nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát. Ausztria hasonló rendelkezést iktatott be költségvetési szabályai közé nemzetgazdasági szinten.