Megszavazta az Európai Parlament (EP) szerdán az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, amelyben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai tárcáért lesz felelős - közölte az MTI. A strasbourgi plenáris ülésen 707 képviselő adta le a voksát. A jóváhagyás mellett 461-en, ellene 157-en szavaztak, 89-en pedig tartózkodtak. A szabályok alapján a leadott szavazatok egyszerű többségére volt szükség.

A Jean-Claude Juncker vezette biztosi testületet 423:209 arányban hagyták jóvá öt évvel ezelőtt. Elődje, José Manuel Barroso esetében ez 488:137, illetve 478:84, Romano Prodi esetében 510:51 pedig volt. A név szerinti szavazás után David Sassoli, az Európai Parlament elnöke aláírta a kinevezésről szóló dokumentumot, és nagy tapssal kísérve átadta Ursula von der Leyennek.

A név szerinti szavazás után pár perccel a Demokratikus Koalíció közleményben írta meg, hogy képviselői támogatták a bizottságot. Szerintük ugyanis a megválasztott testület programja tartalmazza a DK európai programjának alappilléreit, például az európai minimálbér bevezetését, vagy a multinacionális cégek megadóztatását. A hvg.hu szerint fenntartásokkal ugyan, de az igen gombot nyomta meg a szocialista Ujhelyi István, aki korábban nem támogatta Von der Leyen jelölését. Mint írta, elvi kérdés volt számára, hogy egy Trócsányi Lászlóval felálló Európai Bizottságot nem támogat, Várhelyi Olivér viszont egy "szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokrata, aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását".

Megszavazta a bizottságot Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője is. Tartózkodott viszont Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki döntését a Várhelyi Olivér függetlenségével kapcsolatos aggodalmakkal és az egész bizottsági jelölés körül kialakult háttéralkukkal magyarázta. A  legnagyobb frakciók: az Európai Néppárt, a liberális Renew Europe és a szociáldemokraták (S&D) már korábban bejelentették, hogy támogatják Von der Leyent, a Zöldek viszont a tartózkodás mellett döntöttek. (Az EP szabályai szerint ebben az esetben a tartózkodás tulajdonképpen nemnek számít.) Következő lépésként a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács minősített többséggel szavaz majd a testületről, de ez már csak formalitás, a valódi döntés a képviselők kezében volt.