Hivatalos adatok szerint a szavazók 59,6 százaléka támogatta Svájc uniós szerződéseinek az új uniós tagországokra való kiterjesztését - számolt be az MTI. A várakozások szoros eredményt jósoltak, számos gazdasági tömörülés, a szakszervezetek és a Svájci Néppárt (SVP) a növekvő munkanélküliség, a tömeges keleti bevándorlás és a bűnözés elterjedésének veszélyére utalva a "nem" szavazatok mellett érveltek. A kormány és a parlament többi pártja támogatta a megállapodás kiterjesztését.

Ha az állampolgárok nemmel szavaztak volna, ez automatikusan azt jelentette volna, hogy a korábban az uniós munkavállalókra kötött egyezmények is automatikusan semmisek és érvénytelenek lesznek.

A svájci parlament még tavaly a szerződések megújítása, valamint a bolgár és román munkavállalók beengedése mellett döntött, de az ellenzők elég aláírást gyűjtöttek egy népszavazás kikényszerítéséhez. Az eredeti megállapodást az EU-val - a svájci, illetve az uniós munkavállalás kölcsönös kiterjesztésére - 67 százalékos szavazati többséggel 2000-ben hagyták jóvá a svájci szavazók. Ezt azóta kiterjesztették a 2004-ben újonnan csatlakozott tíz tagországra is.

A megállapodásokhoz közvetlenül kapcsolódik hat további kétoldalú egyezmény - ezeket 1999-ben írta alá az EU és Svájc -, amelyek a kereskedelem, a légi és a közúti szállítás, a mezőgazdaság és a kutatások terén bontja le a kétoldalú korlátozásokat.

A bolgár és a román munkavállalókra csak fokozatosan terjesztik majd ki az uniós megállapodás hatályát. A következő hét évben, 2016-ig bevándorlási korlátozásokat rendelhet el Svájc, amiket utána további 3 évre meghosszabbíthat.