Megszerezték a parlamenti többséget a liberálisok Kanadában

Nagy valószínűséggel megszerezték az abszolút parlamenti többséget a Justin Trudeau vezette liberálisok Kanadában a hétfői választáson a kanadai média egybehangzó előrejelzései szerint.
MTI, 2015. október 20. kedd, 07:58
Fotó: Reuters

Az eddig 34 képviselővel rendelkező liberálisok a prognózisok szerint a 338 mandátumból több mint 170-et tudhatnak majd a magukénak. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint megdönthették a konzervatívok 1984-ben felállított - 111 többletmandátumot hozó - rekordját.

A még nem végleges eredmények fényében a 43 éves Justin Trudeau, volt általános iskolai tanár, a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia alakíthat kormányt az észak-amerikai országban. Megválasztása a szociális jólétre hangsúlyt fektető liberális hagyományhoz való visszatérést jelenti a csaknem egy évtizede tartó konzervatív kormányzás után.

Az ifjabb Trudeau sikere a John F. Kennedyéhez hasonlítható népszerűséggel és karizmával bíró apjának 1968-as felemelkedését idézi fel. Az agglegényként kormányfővé választott Pierre Trudeau olyan mozisztárokkal randevúzott, mint Barbra Streisand és Kim Cattrall. A kisebb megszakítással 1984-ig hatalmon maradt politikus iránti rajongás a kanadai és a világsajtóban Trudeaumania elnevezést kapta.

Az ifjabb Trudeau 2008 óta parlamenti képviselő, és a 2011-ben elszenvedett súlyos választási vereség után vette át a Liberális Párt irányítását.

Justin Trudeau kormányra jutásának esetére a gazdagok megadóztatását és az államháztartási hiány három évig tartó, kismértékű növelését ígérte az infrastrukturális beruházások felfuttatása, a gazdaság fellendítése és a szociális ellátás javítása érdekében. A liberális pártvezér a Barack Obama elnök vezette amerikai kormánnyal fenntartott - egyebek között a Keystone XL kőolajvezeték megépítése körüli washingtoni huzavona miatt megromlott - kapcsolatok javítását ígérte.

Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy visszarendeli az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjait Irakban és Szíriában bombázó kanadai harci repülőgépeket, de folytatni kívánja az iraki erők kiképzését. Azt is megígérte, hogy a jelenlegi kormányzaténál jóval jelentősebb károsanyag-kibocsátási korlátozás felajánlással járul majd hozzá az év végi párizsi klímacsúcs sikeréhez.
Justin Trudeau, aki Kanada minden idők második legfiatalabb miniszterelnöke lehet, nős, három gyerek apja. Ahogyan apját annak idején Kennedyhez mérték, a liberálisok mostani vezérét Obamához szokták hasonlítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK