Megszólalt a brit miniszterelnök - megugrott a font árfolyama

Theresa May brit miniszterelnök hozzájárult ahhoz, hogy a parlament szavazhasson arról a stratégiájáról, amellyel ki akarja vezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, azt viszont kizárta, hogy formális eljárás elindításáról (lisszaboni szerződés 50. cikkely) szavazzanak. A font erősödött a hírre a dollárral szemben.
Napi.hu, 2016. október 12. szerda, 15:30
Fotó: MTI/EPA

May le akarta csillapítani a kormányon lévő néhány konzervatív párti képviselő követelését azzal, hogy engedett az ellenzéki Munkáspárt azon nyomatékos kérésének, hogy legyen egy "teljesen transzparens vita" arról, hogy a kormány miként tervezi végrehajtani a választópolgárok EU elhagyására vonatkozó akaratát. A vita elkerülése May kritikusai szerint aláásná az évszázados demokráciát - írta a Reuters.

A döntés megmozgatta a fontot is, ami több mint 1 százalékot erősödött a dollárral szemben 1,2325 dollárig emelkedve a délelőtti órákban, ám ez még mindig csak kis részét teszi ki az elmúlt négy napban bekövetkezett 4,9 százalékos gyengülésének a dollárral szemben. A brit pénz a júniusi referendum óta egyébként 18 százalékot esett a dollárral szemben, hiszen a befektetők aggódnak az úgynevezett "kemény Brexit", illetve az EU 500 milliós piacától való elszakadás miatt. Kedden több bankvezér is kijelentette, hogy már a következő év elején elkezdhetik alkalmazottaik külföldre helyezését, ha nem lesz egyértelmű az egységes piachoz való hozzáférés.

May szóvivője napközben kijelentette, hogy a parlament fontos szerepet játszik, de az Egyesült Királyság polgárainak június 23-án kifejezett akaratát is tiszteletben kell tartania. A szóvivő továbbá hozzátette, szerinte a parlament szavazása nem ássa alá a kormány tárgyalási pozícióit, valamint azt is kijelentette, hogy nem lesz szavazás az 50. cikkely elindításáról. Erre a kijelentésre a font erősödése kisebb korrekcióba váltott.

Csütörtökön bírósági tárgyalás a Brexitről

May megvédte azt a "kiváltságát", hogy az 50. cikkely szerinti eljárást a parlament jóváhagyása nélkül elindítsa, és a véleménye szerint a kormánya is megvédi ezt a pozíciót a londoni Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön abban a perben, amit az EU-párti befektetési alapkezelők indítottak. A bíróság azt fogja megállapítani, hogy May elindíthatja-e az 50. cikkely szerinti eljárást a képviselők jóváhagyása nélkül.

A Reuters szerint a korábbi belügyminiszter szavaiból derült ki May tárgyalási stratégiájáról néhány irány, amikor arra utalt, hogy May vissza szeretné szerezni Nagy-Britannia szuverenitását, csökkenteni a bevándorlást, mindezzel együtt pedig a lehető legjobb megállapodást elérni üzleti és kereskedelmi téren.

Az üzleti szféra már beletörődött?

A Brexit tényét már elfogadta az üzleti szféra, a kérdés most már csak az, hogy hogyan történik meg a válás - mondta a Bloombernek Mike Rake a BT csoport elnöke. Az üzleti szféra most azon van, hogy ezt a válást amennyire csak lehet fájdalommentessé tegye.

Az EU-nak mintegy 52 megállapodása van nem uniós országokkal, ezeket a briteknek 27 tagállammal is le kell egyeztetnie, emellett a WTO-tagságot is fel kell frissíteni - jegyezte meg a cégvezető. (Egyebek mellett ezt kellene az 50. cikkely szerinti kilépési procedúra keretében rendelkezésre álló két év alatt letárgyalni. Nem véletlenül fogalmazódnak meg kétségek, hogy ez a folyamat lezárható két év alatt - a szerk.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.10.12 17:30

fontot venni továbbra sem érdemes, mert óriási a bizonytalanság a brexit miatt.

átmeneti erősödések lehetnek, de minden rosszhír lepadlózza az árfolyamot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.10.12 17:28

nem teljesen ertem, de ugy latom puhul a dolog. a kepviselok 3/4-e nem akar kilepni az eu-bol, mert mar a kampanyban is bennmaradas mellett tortek landzsat, ugyhogy ha barmilyen szavazas is lesz akarcsak a strategiarol, mar meg is bukik az egesz. strategia nelkul elinditani a kilepest, ezt egy felelos vezeto nem vallahatja fel, tehat megtovabb huzzak az idot. gyorsabban megbukik a mostani kormany ezzel az idohuzassal, mintsem gondoljak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html