A Fed elnöke kifejtette, hogy leginkább attól függ a kamatlábak zéró közeli szinten tartásának időtartama, hogy az inflációs és foglalkoztatási adatok mennyire térnek el a kitűzött céltól, illetve mennyi időbe telik a célok elérése. Janet Yellen megerősítette a Fed régóta tartott álláspontját, hogy szoros figyelemmel követve a gazdasági fejleményeket azok változása láttán hozza meg a döntést a kamatlábak emeléséről.

A jegybank a fenntartható gazdasági növekedés feltételeit igyekszik megteremteni gazdaságösztönző monetáris politikájának alkalmazásával a lehető legmagasabb foglalkoztatás elérése és az inflációnak a jelenlegi egy százalék körüli szintről két százalék közelébe emelésével. Minél nagyobb az eltérés a kitűzött céltól és minél lassabban sikerül azt végül elérni, annál hosszabb ideig marad érvényben a jelenlegi kamatszint - mondta Janet Yellen. Ez a megközelítés hangsúlyozza ki leginkább a Fed monetáris döntéshozó testülete, nyíltpiaci bizottság (FOMC) elkötelezettségét a gazdaság talpra állásának elősegítéséhez szükséges szintű monetáris lazítás mellett.

A FOMC a követni kívánt monetáris politika mellett vállalt nyílt elkötelezettsége (forward guidance) azt az üzenetet kívánja eljuttatni a piacoknak, hogy a Fed nem egyetlen, hanem számos gazdasági mutató, a foglalkoztatás alakulása, az infláció és a pénzügyi környezet alakulása alapján mérlegeli a gazdasági helyzetet és hozza meg a döntését a szükséges lépésekről.

A FOMC gazdasági helyzetmegítéléséről szólva Janet Yellen elmondta, hogy az az elmúlt hónapokban csak kevéssé változott a múlt őszihez képest. A rendkívül kemény téli időjárás kissé megnehezítette a helyzet megítélését, de a testület többsége szerint a gazdasági teljesítményben tapasztalható csekély visszaesés az időjárás átmeneti hatásának volt tulajdonítható.

A jelenleg 6,7 százalékos munkanélküliségi ráta 0,3 százalékpontos csökkenést képvisel az egy évvel ezelőttihez képest. Az infláció a 2012. eleji két és fél százalékról mostanra egy százalék alá esett. Az infláció csökkenése a FOMC megítélése szerint szintén részben átmeneti hatású tényezőknek tulajdonítható.