Megszólalt a guru: ez nagy ostobaság lenne

Warren Buffett amerikai befektető és a Berkshire Hathaway holdingcég vezetője szerint ostobaság lenne az amerikai vezetők részéről, ha hagynák, hogy az Egyesült Államok államcsődbe jusson. Buffett szerdán nyilatkozott a CNBC televíziónak, kifejtve: abszurd lenne, ha az amerikai politikusok kockáztatnák az ország hitelességét mint jó adós, amit az elmúlt 237 évben őrzött meg magának.
MTI-Eco, 2013. október 16. szerda, 15:51
Fotó: Napi.hu

Buffett nem hiszi, hogy lesz államcsőd, de ha lenne, az színtiszta ostobasággal érne fel. Buffett elmondta, hogy nem változtatott a Berkshire Hathaway működésén a költségvetési vita miatt. Buffett szerint eddig a Berkshire leányállatainak jelentéseiben sem látszódott, hogy a vita miatt csökkent volna a lakossági fogyasztás.

A befektetési szakember kijelentette, hogy eddig nem adtak el a Berkshire tulajdonában levő egyetlen rövidlejáratú amerikai államkötvényt sem, mert nem aggódik, hogy a kormány ne tudná fizetni ezeknek a kamatait.

Buffett azonban hangsúlyozta, hogy a demokratáknak és a republikánusoknak meg kell egyezniük, hogy a jövőben az állami adósságplafon megemelése ne legyen politikai alku tárgya, mert az ezzel való játszadozás egy "politikai tömegpusztító fegyver" hatásaival ér fel.

A szerdai nap folyamán a republikánusok és demokraták még mindig nem egyeztek meg egy új költségvetési tervezet elfogadásáról és az Egyesült Államok adósságplafonjának megemeléséről, pedig a pénzügyminisztérium számításai szerint nagyjából csütörtökön technikai értelemben vett államcsődbe kerülhet az ország.

HOZZÁSZÓLÁSOK