Megszólalt a kormányfő Verespatak ügyében

Romániának nem érdeke, hogy kártérítést fizessen ahelyett, hogy járadékot kapna a Verespatakra tervezett aranybánya hasznából - mondta Victor Ponta miniszterelnök szombaton, arra reagálva, hogy a ciántechnológiás bányaberuházás engedélyezésére 15 éve váró kanadai főrészvényes a napokban kártérítési perrel fenyegette meg a román hatóságokat.
MTI-Eco, 2014. május 3. szombat, 20:54
Fotó: Reuters

A román média szerint a kanadai fél kártérítési igénye négymilliárd dollárra tehető.

A szociáldemokrata Ponta emlékeztetett arra, hogy kormányának a verespataki beruházást segítő tavalyi törvénytervezete mögül akkori liberális koalíciós partnere kihátrált. Azt azonban nem tette egyértelművé, hogy az új kormánykoalícióval - amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezeti a Verespatak-ügyben kulcsszerepet játszó környezetvédelmi és kulturális tárcát - ismét megpróbálja-e elfogadtatni a jogszabályt.

A befektetők fenyegetőzését a lapok annak tulajdonítják, hogy a bukaresti képviselőház jövő héten szavaz a szenátusban már elutasított Verespatak-tervezetről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.04 12:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html