Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A minisztérium keddi közleménye szerint a Moody's a lépéshez fűzött elemzésében semmi újat nem közölt, és csak a rövid távú kockázatokat emelte ki, a hosszabb távon ható stabilizációs erőfeszítésekről pedig nem tett említést.

A pénzügyminisztérium rámutatott: Németország gazdasági és pénzügyi helyzete változatlanul igen stabil, és az államháztartás a tervezettnél hamarabb, már 2014-ben egyensúlyba kerül. A bankrendszer tőkeellátottsága javult az utóbbi időszakban, a gazdaságnövekedési kilátások pedig kedvezőek - áll a közleményben.

A gazdasági miniszter is hasonlóan nyilatkozott, Philipp Rösler a Rheinischer Post című lapnak hangsúlyozta: a német gazdaság "szerkezetileg nagyon jó állapotban van", az euróövezet szintjén pedig továbbra is számolni kell a már ismert kockázati tényezőkkel, a "stabilitási unió" elmélyítésére tett lépések azonban "meggyőzőek" és hosszabb távon sikerre vezetnek.

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Németország mellett Hollandia és Luxemburg ugyancsak "Aaa" szintű - más hitelminősítők módszertanában "AAA"-val jelölt - államadós-besorolásainak kilátását is negatívra rontotta.

A Moody's a lépéshez fűzött elemzésében az elsődleges indokok között kiemelte, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai keretek között egyre bizonytalanabbá válik az euróövezeti adósságválság kimenetele, emellett növekszik annak a valószínűsége, hogy Görögország távozik az euróövezetből, és a mostani kilátásrontástól érintett országok mind fogékonyabbak az ebből eredő kockázatokra.

A Moody's szerint még ha sikerül is elkerülni Görögország kiesését az euróövezetből, egyre valószínűbb, hogy más valutauniós tagállamok - főleg Spanyolország és Olaszország - nagyobb mértékű kollektív megsegítésére is szükség lesz.