Az amerikai vállalatvezetők egy része egyre rosszabb hangulatban figyeli a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsainak szereplését. Az üzletemberek többsége hagyományosan a konzervatív pártra szavaz, ám úgy látják, hogy a két legesélyesebb versenyző, Donald Trump ingatlanmágnás és Ted Cruz texasi szenátor vállalhatatlan gazdasági programmal állt elő - írja a Financial Times (FT).

Trump hetvenkedő megjegyzései és Cruz hajthatatlan, merev konzervativizmusa annyira frusztrálja a cégvezetők egy részét, hogy már az is eszükbe jutott, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Ha e két politikus valamelyike lesz a republikánusok elnökjelöltje, akkor a demokrata Hillary Clinton volt külügyminiszterre adják a voksukat a novemberi szavazáson. Ez nagy meglepetés lenne az elnökválasztáson.

Már nem vicces

Az elmúlt hetekig csak mosolygott Donald Trumpon Jim Newsome pénzügyi lobbista, aki George W. Bush elnöksége idején egy árutőzsdei szakbizottság vezetője volt. Már nem nevetek, inkább aggódom - mondta a múlt heti Iowa állambeli előválasztás után, amelyen Cruz váratlanul jelentősen megelőzte Trumpot.

Ha ez így megy tovább, azaz Cruz, Trump és Clinton között kell választani, akkor az utóbbira adom a szavazatom. Bár sok mindennel nem értek egyet, amit képvisel, de biztos vagyok benne, hogy valamit kap az üzleti szféra, ha Clinton győz, míg a másik két jelölt esetén ez kétséges.

Rossz választás

A rossz és a rosszabb közötti választás lehetőségétől tart Joshua Lewis, a New York-i Salmon River Capital tőketársaság alapítja. A befektetési szakértő függetlennek tartja magát, és úgy látja vannak olyan republikánus elnökaspiránsok, akikre szívesen szavazna, de a jelenlegi két legnépszerűbb jelölt szóba sem jöhet.

Az USA legnagyobb vállalatainak vezetői arra panaszkodnak, hogy Trump és Cruz olyan ügyeket helyezett előtérbe, amelyek közömbösek az üzleti szférának. Az előbbi ugyan milliárdos vállalkozóként szerzett nevet magának, ám az cégvezetők nem vevők a nőkkel, a mexikóikkal és a muszlimokkal kapcsolatos negatív megjegyzéseire.

Emellett kifogásolják, hogy nagyon homályosan fogalmaz. Trump olyan szűken méri a részleteket programjával kapcsolatban, hogy alig lehet kideríteni, mit nyerhetnénk, ha ő lenne az USA elnöke - foglalta össze sokak gondját egy menedzser.

Durr bele!

Az ingatlanmágnás a bevándorlók tömeges hazatoloncolásával kampányol, ami lebéníthatja az országot, mivel a külföldről érkezettek olcsó munkaerőként már beépültek a gazdaságba. A külkereskedelemben újratárgyalná a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt és 45 százalékos büntetőadót javasol a kínai importra, ami bizonytalanságot okozna és nyilván nem maradna válasz nélkül.

Rákényszerítené az Apple-t hogy minden termékét hazai földön gyártassa, ami szakértők szerint kivitelezhetetlen. A vállalati adókat 39-ről 15 százalékra vinné le, a személyi jövedelemadó felső kulcsát 40-ről 25 százalékra csökkentené. Tervei összesen 10 ezer milliárd dolláros lyukat ütnének az USA költségvetésén 10 év alatt - véli a Tax Foundation szakmai szervezet. Ezt kiadáscsökkentésekkel ellensúlyozná.

Túl jobboldali

Cruz kiválóan kommunikáló, eszes politikus, de úgy hírlik, hogy arrogáns és sokan úgy vélik, hogy túlságosan jobboldali ahhoz, hogy megnyerje az amerikai elnökválasztást. Nem javította a megítélését az üzleti világhoz tartozók körében, hogy az egyik fő támogatója volt a Barack Obama elnök elleni 2013-as republikánus támadásnak, amelynek eredményeként pénzhiány miatt egy időre be kellett zárni a kormányzati intézmények egy részét.

Sokan annak bizonyítékát látták ebben, hogy fontosabb neki az ellenfél ideológiai indíttatású legyőzése, mint hogy a józan ész nevében kompromisszumokat kössön. Ha libertáriánus lennék (ami nem vagyok), akkor sem gondolnám azt, hogy Cruz alkalmas egy kormány vezetésére - fejtegeti befektetési szakember Lewis. Jobb abban, hogy előbb porig rombolja, majd újjáépítse a házat.

Hajmeresztő ötlet

A texasi szenátor ugyan nem ígér tömeges hazatoloncolást, de nem is legalizálná a sok éve az USA-ban dolgozó illegális bevándorlókat. Emellett kerítést építene az USA és Mexikó határán és megtriplázná a határőrök számát. Eltörölne minden vállalati és személy jövedelemadót és kedvezményt, helyettük 16 százalékos áfát és egykulcsos, 10 százalékos szja-t javasol.

A Tax Foundation szerint programjának megvalósítása tíz év alatt 768 milliárd dollárt faragna le a költségvetésből. A külkereskedelem területén cikk-cakkos utat járt be. Előbb támogatta, jelenleg azonban ellenzi Obama csendes-óceáni egyezményét, amely az elnök igyekszik átpasszírozni az ellenzéki többségű kongresszuson.

Legfurcsább húzása azonban az, hogy az arany árához igazodó monetáris politikát szorgalmaz, amelyet a komolyan vehető közgazdászok őrültségnek tartanak. Meg akarna szüntetni öt kormányzati intézményt, ami még a bürokrácia ellen a legkeményebben fellépő üzleti vezetők szerint is túlzás.

Pedig kéne valaki

Sok üzletember abban bízott, hogy Jeb Bush volt floridai kormányzó lehet a republikánusoknál a befutó, ám ennek semmi jele. Mostanában Marco Rubio floridai szenátorban bíznak, aki harmadik lett Iowában. Rubio mérsékeltebb adócsökkentések ígér, mint Trump vagy Cruz és a bevétel visszaesését szociális juttatásokon, illetve az egészségügyi rendszeren spórolná meg.

A Tax Foundation szerint programja tíz év alatt 2,4 ezer milliárd dollárral faragná le a költségvetési bevételeket. A három jelölt közül ő pártolja a leginkább szabadkereskedelmi megállapodásokat. A külkereskedelem segítését az állami irányítás egyik alapfeladatának tartja.

Nyolc év után

A nyolc éve tartó rossz gazdasági feltételek miatt a szavazók frusztráltak, és nagyon szeretnék, ha rossz hangulatukat végre elűzné egy lelkesítő perspektíva - véli Steve Odland, az Office Depot korábbi vezérigazgatója. Iowában egyfajta választói katarzis tanúi lehettünk - teszi hozzá, ami folytatódhat az előválasztási sorozat első részében.

A cégvezetők nézőpontjából az a kérdés, hogy mi lesz ezután. Az elnökjelölt személyéről döntő delegátusok negyedét március 1-jéig megválasztják. Ezt követően vagy folytatódik az emberek hangulatára játszó kampányolás vagy előkerülnek a kopogós tények.

A 19 ezer milliárd dollárra nőtt államadósság, a biztonsági fenyegetések, az egészségügy helyzete stb. Kérdés, hogy lesz-e olyan republikánus jelölt, aki reális gyógymódokat kínál ezekre a bajokra.