Egyre inkább nő a befektetők érdeklődése az euróban denominált, úgynevezett "enyhe kovenánsok" iránt - írja a Financial Times. Az ilyen hiteleket általában magasabb kamat mellett folyósítják, azonban a hitelnyújtók száméra jóval kevesebb hitelfedezeti biztosítékot nyújtanak, mint a hagyományos hitelek, s épp ezért kockázatosabbnak tekintetők.

Az említett hitelek állományának dinamikus növekedése a pénzügyi lap szerint már felkeltette a szabályozó hatóságok figyelmét is. A múlt évben már mintegy 8 milliárd euró értékben helyeztek ki ilyen hiteleket Európa-szerte, s ezzel sikerült meghaladni az amerikai hitelválság kirobbanása előtti évben elért 7,73 milliárd eurós csúcsot az S&P Capital IQ adatai szerint. Idén eddig 2 milliárd euró adtak el ilyen hiteleket értékpapírosított formában a befektetőknek, ez az összes tőkeáttételes hitelpapír kibocsátás egynegyedét jelenti. Tavaly csak 20 százalékos volt ez az arány, 2007-ben még csak 7 százalékot tett ki.

Az ilyen típusú hitelek legnagyobb problémája az, hogy a hitelező számára nem biztosítja azokat a lehetőségeket, mint a hagyományos hitelek. Utóbbiak esetében ugyanis a hitelezőknek - jellemezően bankoknak - lehetőségük van arra, hogy ha a hitelfelvevő cég bizonyos előre rögzített mutatókat nem tud teljesíteni, akkor a bank ne folyósítson további pénzeket a hitelfelvevő számára, s ezzel meggátolhatja, hogy például a tulajdonosok pénzt vonjanak ki a kockázatosabbá vált cégekből.

A kockázatosabb kölcsönök a pénzügyi válság idején érthető módon eléggé kimentek a divatból, azonban mostani reneszánszuk érthető módon sokaknál megszólaltatták a vészcsengőt.

A mostani kibocsátások közül a legfrissebb egy egymilliárd euró összértékű hitel volt, amelynek szervezése során a Goldman Sachs, a Nomura, a Crédit Agricole és a Natixis voltak az aláírók. A hitel felvevője a Ceva Sante Animale, egy francia állatgyógyászati termékeket gyártó cég volt, idén eddig ez volt a legnagyobb értékű európai tranzakció.

Az európai makrogazdasági környezet javul, a befektetők egyre kevésbé aggódnak az államadósságok kockázatai miatt. Az állampapírok hozama emiatt csökkent, a befektetők viszont keresik a magasabb hozamú befektetési lehetőségeket - mondta Michael Masters, a Barclays tőkeáttételes finanszírozási üzletágának igazgatója.

Az európai trend csak az amerikai piacokon tapasztalt folyamatokat követi. A privát tőke társaságok eddig jellemzően az amerikai piacot használták forrásbevonásra, akkor is, ha európai felvásárlási célpontokat kerestek. Az Egyesült Államokban az enyhe kovenánsok piaca tavaly elérte a 260 milliárd dollárt, ez a teljes piac 57 százalékát tette ki, s 67 százalékkal haladta meg a 2007-es szintet - írja az FT.

A folyamat nemrég arra késztette a Federal Reserve-et is, hogy figyelmeztetést adjon ki: a hitelek esetében a komoly biztosítékok hiánya annak a jele, hogy a hitelpapír-kibocsátást szervezők részéről alkalmazott prudenciális eljárások minősége romlásnak indult. A szabályozó hatóságok aggodalma érthető, hiszen pont az ilyen hitelek voltak azok, amelyek miatt a legnagyobb bankoknak 2007-ben és 2008-ban hatalmas összegű leírásokat kellett végrehajtaniuk.

Európában annak ellenére, hogy a laza kovenánsú hitelek részaránya és abszolút értéke nagyra nőtt, az összes tőkeáttételes hitelkonstrukció volumene még mindig elmarad a 2007-es csúcstól. Ebben a környezetben a befektetők nem igazán tudnak válogatni a jobb és rosszabb minőségű kibocsátások között, rá vannak kényszerítve arra, hogy szinte mindent megvegyenek - mondta Paul Gibbon, a UBS tőkeáttételes konstrukciókkal foglalkozó üzletágának igazgatója a lapnak.

Az Egyesült Királyságban a Bank of Englandhez tartozó Prudenciális Szabályozó Hatóság szorosan nyomon követi az ebben a piaci szegmensben lezajló folyamatokat, azonban eddig semmilyen speciális intézkedést nem hoztak az ügyben - mondta a lap Bank of Englandhez közelálló forrása. Elmondása szerint érezhető, hogy folyamatosan lazulnak a hitelfedezeti elvárások a bankszektorban, azonban ez a folyamat még korántsem öltött olyan méreteket, mint az Egyesült Államokban.

Az ECB egyelőre nem lép. A lapnak adott válaszuk szerint a tőkeáttételes hitelek túlzott térnyerése olyan fejlemény lenne, amely aggodalomra adhatna okot és a piac fokozottabb megfigyelését indokolná. Azonban egyelőre nem állnak rendelkezésükre olyan információk, amelyek aggodalomra adhatnának okot az Európai Bankrendszer hitelezési gyakorlatával kapcsolatban.