Megszólalt az ukrán elnöki szék várományosa

Petro Porosenko, az ukrán elnökválasztás valószínű győztese kijelentette hétfőn, hogy június első felében szeretne találkozni Oroszország vezetőivel, szerinte ugyanis Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot.
MTI, 2014. május 26. hétfő, 12:55
Fotó: Reuters

Porosenko megismételte, hogy államfőként elsődleges feladatának fogja tekinteni Ukrajna európai integrációjának előmozdítását. Első külföldi útja Lengyelországba vezet, valószínűleg június 4-én utazik oda. Porosenko azt mondta, hogy elégedett Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök munkájával, ő marad a kormányfő, és nem tervez személycseréket a kabinetben. Az államfői poszt várományosa politikája prioritásai között sorolta a korrupció elleni küzdelmet és az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget visszaszerzését.

"Határozott, ambiciózus terveink vannak az ország modernizálására. Az egyik elsődleges prioritás a korrupció elleni harc lesz, valamint a bíróságok függetlenségének visszaállítása" - jelentette ki Porosenko kijevi sajtótájékoztatóján. Ezenkívül halaszthatatlannak nevezte a "krími kérdés" rendezését. Szavai szerint az új vezetés megoldást talál a Krím Ukrajnához való visszatérésére, az ott élő ukránok védelmére, akikre - mint fogalmazott - "ukránságuk miatt rendkívül nagy nyomás nehezedik".

Leszögezte, hogy folytatódik a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen Donyeck és Luhanszk megyékben folyó terrorellenes művelet. Kijelentette, semmi okát nem látja annak, hogy leállítsa. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a műveletet fel kell gyorsítani és hatékonyabbá kell tenni. Hozzátette, törekedni fog arra, hogy javuljanak a keleti országrészben szolgálatot teljesítő katonák életkörülményei, és jobb legyen az ellátásuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK