Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "Kijevben kialakult rendkívüli helyzet miatt az újságírók nem kaptak meghívást az ülésre. Ugyanakkor élő adásban közvetítik Szerhij Arbuzov ügyvivő miniszterelnök bevezető szavait" - tájékoztatott a kormány.

A miniszterelnöki posztot ideiglenesen betöltő Arbuzov telefonon biztosította Stefan Fülét, az Európai Unió bővítési biztosát afelől, hogy az ukrán kormány mindent megtesz a rend helyreállításáért a kijevi utcákon. Ígérete szerint a kabinet mindent elkövet "a lőfegyverek bevetésének elkerülése végett".

Közben az lb.ua hírportál meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy Viktor Janukovics elnök telefonon beszélt Joe Biden amerikai alelnökkel. A beszélgetés tartalmáról semmi nem szivárgott ki. A hírportál ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Bidennel folytatott legutóbbi beszélgetése után Janukovics beleegyezett a gyülekezési jogot, a szólás- és sajtószabadságot szűkítő törvények eltörlésébe.

Janukovics éjjelre megbeszélésre hívta az elnöki adminisztráció épületébe a három parlamenti ellenzéki erő vezetőit, Arszenyij Jacenyukot, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjét, valamint Vitalij Klicskót, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibokot, a Szabadság (Szvoboda) párt elnökét.

Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövet kedd éjjel közölte: "ettől a pillanattól fogva az Egyesült Államok Viktor Janukovics elnököt tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik". A diplomata azután nyilatkozott, hogy megbeszéléseket folytatott az ukrán külügyminisztériumban.