26:2 arányban szavazták meg az új Európai Bizottság elnökét - derült ki a magyar miniszterelnök EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján. Ez - ahogy ez várható is volt - azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök mellett brit kollégája, David Cameron sem szavazott Junckerre.

A miniszterelnök a csúcs után elmondta, hogy a mostani ellenszavazatával a szavazás módja és az elmúlt 5 évben folytatott gyakorlat ellen nyilvánította ki nemtetszését. Orbán annak a véleményének adott hangot - mint ahogy már korábbi nyilatkozataiban is -, hogy ha ezt nem akarjuk folytatni, akkor először a szabályokat kell módosítani.

Ha úgy érezzük, hogy az alapszerződés által biztosított keretek szűkek és az alapszerződés nem biztosít kellő mozgásteret, akkor vessük fel ezt a kérdést vitassuk meg - Magyarország erre készen áll -, és módosítsuk az alapszerződést - mondta a miniszterelnök, aki szerint ezt a csúcson való felszólalásában is jelezte. Ha az alapszerződést viszont módosítjuk akkor az legyen transzparens, demokratikus, és megfontolt és ne térjünk el ettől esetenként - fogalmazott.

Orbán megjegyezte, hogy az alapszerződés mindig a kisebbek érdeke, miután a nagy tagállamok egyébkét is képesek érdekeiket érvényesíteni. A Magyarországhoz hasonló kisebb államok rászorulnak arra, hogy a jog erejével védjék meg saját érdekeiket, ehhez pedig biztos, nem megkérdőjelezhető alapszerződésre van szükség.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a kormányzati egyeztetésen az a kiszivárgott lengyel hangfelvétel, amelyen PKN Orlen vezetője azt mondta a paksi megállapodásról, hogy "Orbán leszopta Putyint", a kormányfő így reagált: "Nem merült fel a téma, de a magyar álláspont egészen világos, tehát ha alkoholt iszunk nem beszélünk, ha beszélünk nem iszunk alkoholt. Ha alkoholt iszunk és felveszik, az maga a katasztrófa." (Index.hu)

Másodsorban az elmúlt öt évben kialakult az a gyakorlat is, hogy olyan dolgokat is uniós körbe akartak vonni, amelyek szerinte egyértelműen nemzeti hatáskörbe tartoznak. Erre egyebek mellett a rezsicsökkentést, a bankadó, földvédelmet és a pálinka körüli vitákat említette Orbán Viktor.

Szerinte a "lopakodó alkormánymódosítás" miatt gyarkorlattá vált, hogy a nemzeti hatáskörbe tartozó ügyek brüsszeli  megkérdőjelezése. Szerinte emiatt erőteljes jelzést kellett adni, és a mostani ellenszavazatával világos jelzést adott Magyarország, hogy ezt a gyakorlatot nem fogadja el.

Mindezek fényében hangsúlyozta, hogy nem egy személy ellen szavazott, hanem ezek ellen a kialakult gyakorlatok ellen.

Az ötéves stratégiai terv módosításaival kapcsolatban elmondta, hogy jó néhány ponton sikerült érvényesíttetni a változás iránti igényt: egyértelműen elfogadták, hogy a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, de benne van az elfogadott szövegben versenyképes energiaár kérdése. Nekünk van egy radikális álláspontunk: a piaci szabályozás önmagában nem cél - fogalmazott. Abban hiszünk - mondta -, hogy a piaci szabályozással járó verseny a fogyasztók számára nem minden esetben hoz olcsóbb árat és minőséget, bizonyos termékek esetében - ilyen az energia ára - ez nincs így.

A legnagyobb vita azon volt Orbán beszámolója szerint, hogy lehet-e rugalmasabbá tenni a költségvetési szabályokat. A kormányfő úgy látja, Magyarország ezen a vítán kívül áll, mert más modellt választottunk.

Le kell állítani a migrációt

A kormányfő szerint az energiaárak megítélése mellett elmozdulás van a migráció kérdésében is. Szerinte az EU-nak világossá kell tennie, hogy meg akarja állítani a migrációt. Ezt mi nem tartjuk menedzselhető, jól irányítható folyamatnak, ezt le kell állítani - fogalmazott. Szerinte bár ez ilyen nyersen nincs benne a szövegben, de az igen, hogy a migrációt sokkal jobban kell kezelnie az EU-nak, mint eddig.