Megszólalt Orbán - ezért szavazott Juncker ellen

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozott azt követően, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Jean-Claude Juncker volt luxembourgi miniszterelnököt jelölte az Európai Bizottság élére.
Szabó Zsuzsanna, 2014. június 27. péntek, 18:28
Fotó: Napi.hu

26:2 arányban szavazták meg az új Európai Bizottság elnökét - derült ki a magyar miniszterelnök EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján. Ez - ahogy ez várható is volt - azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök mellett brit kollégája, David Cameron sem szavazott Junckerre.

A miniszterelnök a csúcs után elmondta, hogy a mostani ellenszavazatával a szavazás módja és az elmúlt 5 évben folytatott gyakorlat ellen nyilvánította ki nemtetszését. Orbán annak a véleményének adott hangot - mint ahogy már korábbi nyilatkozataiban is -, hogy ha ezt nem akarjuk folytatni, akkor először a szabályokat kell módosítani.

Ha úgy érezzük, hogy az alapszerződés által biztosított keretek szűkek és az alapszerződés nem biztosít kellő mozgásteret, akkor vessük fel ezt a kérdést vitassuk meg - Magyarország erre készen áll -, és módosítsuk az alapszerződést - mondta a miniszterelnök, aki szerint ezt a csúcson való felszólalásában is jelezte. Ha az alapszerződést viszont módosítjuk akkor az legyen transzparens, demokratikus, és megfontolt és ne térjünk el ettől esetenként - fogalmazott.

Orbán megjegyezte, hogy az alapszerződés mindig a kisebbek érdeke, miután a nagy tagállamok egyébkét is képesek érdekeiket érvényesíteni. A Magyarországhoz hasonló kisebb államok rászorulnak arra, hogy a jog erejével védjék meg saját érdekeiket, ehhez pedig biztos, nem megkérdőjelezhető alapszerződésre van szükség.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a kormányzati egyeztetésen az a kiszivárgott lengyel hangfelvétel, amelyen PKN Orlen vezetője azt mondta a paksi megállapodásról, hogy "Orbán leszopta Putyint", a kormányfő így reagált: "Nem merült fel a téma, de a magyar álláspont egészen világos, tehát ha alkoholt iszunk nem beszélünk, ha beszélünk nem iszunk alkoholt. Ha alkoholt iszunk és felveszik, az maga a katasztrófa." (Index.hu)

Másodsorban az elmúlt öt évben kialakult az a gyakorlat is, hogy olyan dolgokat is uniós körbe akartak vonni, amelyek szerinte egyértelműen nemzeti hatáskörbe tartoznak. Erre egyebek mellett a rezsicsökkentést, a bankadó, földvédelmet és a pálinka körüli vitákat említette Orbán Viktor.

Szerinte a "lopakodó alkormánymódosítás" miatt gyarkorlattá vált, hogy a nemzeti hatáskörbe tartozó ügyek brüsszeli  megkérdőjelezése. Szerinte emiatt erőteljes jelzést kellett adni, és a mostani ellenszavazatával világos jelzést adott Magyarország, hogy ezt a gyakorlatot nem fogadja el.

Mindezek fényében hangsúlyozta, hogy nem egy személy ellen szavazott, hanem ezek ellen a kialakult gyakorlatok ellen.

Az ötéves stratégiai terv módosításaival kapcsolatban elmondta, hogy jó néhány ponton sikerült érvényesíttetni a változás iránti igényt: egyértelműen elfogadták, hogy a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, de benne van az elfogadott szövegben versenyképes energiaár kérdése. Nekünk van egy radikális álláspontunk: a piaci szabályozás önmagában nem cél - fogalmazott. Abban hiszünk - mondta -, hogy a piaci szabályozással járó verseny a fogyasztók számára nem minden esetben hoz olcsóbb árat és minőséget, bizonyos termékek esetében - ilyen az energia ára - ez nincs így.

A legnagyobb vita azon volt Orbán beszámolója szerint, hogy lehet-e rugalmasabbá tenni a költségvetési szabályokat. A kormányfő úgy látja, Magyarország ezen a vítán kívül áll, mert más modellt választottunk.

Le kell állítani a migrációt
A kormányfő szerint az energiaárak megítélése mellett elmozdulás van a migráció kérdésében is. Szerinte az EU-nak világossá kell tennie, hogy meg akarja állítani a migrációt. Ezt mi nem tartjuk menedzselhető, jól irányítható folyamatnak, ezt le kell állítani - fogalmazott. Szerinte bár ez ilyen nyersen nincs benne a szövegben, de az igen, hogy a migrációt sokkal jobban kell kezelnie az EU-nak, mint eddig.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2014.06.29 07:20

A tükör mutatja, hogy az orbáni külpolitikai ut járhatatlan, most már a lengyelek is megrendültek, gazdaságilag meg az egykulcsos teljes csőd,
a devizahiteleseknél, ha jobban tisztelik a forintot, ugyannyit csökkentek volna a terhek, mint most a kockázatos bankokra lecsapással, másrészt, ha disznóságok voltak, miért kellett ehhez évtizedekig statisztálni, miért adnak a bankok most is uzsorakamatot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2014.06.28 17:05

Túrót a választás módja miatt:

"Orbán Viktor a Hír Tv műsorában azt mondta, a luxemburgiak részéről delegált európai uniós biztos (Viviane Reding - a szerk.) Magyarországnak csak ártott az elmúlt időszakban. "Miért is kellene nekünk egy luxemburgból érkező európai biztost támogatnunk ezek után?" ? kérdezte Orbán."

Innen indult ez a történet. Beteges, pofátlan hazudozás a pártsajtó és a cöfös, fidelitasos kommentelők teljes hátszelével.

Most akkor miért szavazott ellene?:) Totális jellemtelenség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2014.06.28 13:16

Sokan hiszik, azzal van a baj, hogy Orbán Juncker ellen szavazott. Pedig nem, demokráciában ez így működik, lehet ellenszavazni is. A baj ott van, hogy Orbán hazudik. Nyíltan és szemérmetlenül. Azonban van ennél egy még nagyobb baj. A fidióta vakhangyák bármit igaznak vélnek amit a Vezér aktuálisan a helyzethez igazit, függetlenül az addigi tartalomtól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.28 11:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.28 11:35

nem értek mindenben egyet waszabi hozzászólásával..
ezt a hülye hazaárulózást pedig mindkét oldalnak abba kéne hagynia
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html