Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soros György magyar származású üzletember azzal vádolja a magyar kormányt és személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az ellene irányuló kampánnyal a hatalom megtartása érdekében félre akarják vezetni a választókat - írta a Financial Times (FT), amelynek telefoninterjút adott a 87 éves befektető. Soros eddig tartózkodott a nyilvános megszólalástól ebben az ügyben, de most úgy érezte eljött az ideje, hogy megtörje a hallgatását.

Miután a magyar kormányfő arról beszélt, hogy a titkosszolgálatoknak is vizsgálniuk kellene a civil szervezetek, az úgynevezett Soros-hálózat működését, úgy látja, hogy nem csupán ezek a szervezetek kerültek veszélybe, hanem eljárások indulhatnak azok ellen a magánemberek ellen is, akik vezető szerepet játszanak azokban. Soros György meg akarja védeni ezeket az embereket, akik nagy munkát végeznek az európai értékek védelme érdekében.

Tragédia

Magyarország tragédiája, hogy a kormány gyűlöletkeltéssel és a társadalom félrevezetésével akarja megtartani a hatalmát - fogalmazott az FT-nek adott telefoninterjúban Soros. Az ellene indított kampányban szándékosan félremagyarázzák a mondandóját - tette hozzá -, azzal a céllal, hogy eltereljék az emberek figyelmét az oktatás és az egészségügyi rendszer gyenge működéséről.

Az Orbán-kormány júliusban országos tévé- és plakátkampányt indított Soros György ellen azzal a váddal, hogy az ő támogatásában részesülő szervezetek szervezik az Európába irányuló bevándorlást - emlékeztet az FT. Ezt követően októberben a nyolcmillió választópolgárnak címzett levélben folytatott nemzeti konzultáció keretében részletezte az üzletemberrel szembeni vádjait.

A magyar miniszterelnök támogatói előtt azt állította, hogy "Soros csapatai" beszivárogtak az ellenzéki pártokba és az EU-s intézményekbe és "globalista" értékeket terjesztenek. Olyanok, mint a szovjet agitprop szervezetek ügynökei voltak, ám az öreg csatalovak már szagukról felismerik őket. Ezzel egyidejűleg szigorította a külföldi támogatásokat is élvező civil szervezetek és egyetemek működési szabályait - utalt az FT a civiltörvényre.

Tagadják

Orbán Viktor szellemi öngyilkosságnak minősítette, ha Kelet-Közép-Európa nemzetei átvennék a nyugati liberalizmus eszméit és kemény fellépést ígért a magyar érdekeket veszélyeztető belső erők ellen. Kormánya élén 2010 óta átszabta ország politikai és jogi rendszerét, ami követőre talált a 2015 végén hatalomra került lengyel kormányban. Ennek nyomán mind Budapestet, mind Varsót az EU liberális demokratikus alapértékeinek aláásásával vádolják.

A magyar kormányfő annak ellenére élesen bírálja Sorost és az EU vezetőit az áprilisi választások előtt, hogy saját nemzetközi pártcsaládja, az Európai Néppárt is figyelmeztette: túlzásokba esik. Ugyanakkor a magyar vezetés következetesen tagadja azt a vádat, miszerint a Soros György elleni kampány valójában burkolt antiszemita hangulatkeltés lenne.

Megváltoztatta

Budapest az üzletember egyik korábbi cikkére hivatkozik, mint bizonyítékra, amelyben Soros az európai határok megnyitását ajánlotta a menekültek előtt, miközben a magyar vezetés a 2015-ös nagy bevándorlási hullám első pillanatától kezdve az európai határok lezárását követeli. Soros György frissen publikált írásos cáfolatában felhívja a figyelmet arra, hogy nem egy cikket írt.

Valóban 2015-ben úgy látta, hogy Európa kénytelen lesz befogadni egymillió menekültet a szíriai polgárháború elől és máshonnan elüldözöttek közül, ám egy évre rá, 2016-ban 300 ezerre mérsékelte ezt a számot. Eközben az Orbán-kormány kampányának központi motívuma, hogy az üzletember manipulálja az európai politikusokat a bevándorlás felpörgetése és az európai keresztény hagyományok lerombolása érdekében.

Soros ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy írásaiban olyan megfeleltetési rendszer bevezetését szorgalmazta, amelyben mind a fogadó országok, mind a menekültek önként döntenék el, hova kerülnek Európában. Az önkéntes befogadás és választás a lényeg. Ez szerinte homlok egyenest ellentmond a magyar kormány propagandájának állításaival.

Az üzletember a honlapján tételesen cáfolja a nemzeti konzultáció állításait. Eszerint szimpla hazugság például, hogy könnyített büntetőeljárást követelne a bevándorlóknak, hogy meg akarná változtatni Európa nyelvi és kulturális egységét a menekültek gyorsabb beilleszkedése érdekében, és hogy politikai támadásokat kezdeményezne azok ellen az országok ellen, amelyek ellenzik a bevándorlást.

Tegyenek valamit!

Az FT emlékeztet arra is, hogy Soros alapítványa támogatta Orbán Viktor az 1980-as években, amikor diákvezérként másokkal az oldalán megalapította a Fideszt, azt az antikommunista mozgalmat, amely később Magyarország legbefolyásosabb politikai pártjává vált. Amikor mögötte álltam, egy olyan diákcsoportot vezetett, amely az akkori uralkodó rétegek és a fennálló rezsim ellen lázadt, ezért megérdemelte a támogatást - fogalmaz most ezzel kapcsolatban Soros György.

A magyar származású üzletember úgy véli, eljött az ideje, hogy az EU-s kormányok keményebben lépjenek fel azzal szemben, ahogy Orbán Viktor a civil társadalommal szemben fellép, illetve határozottabban meg kellene fogalmazniuk aggodalmukat a jogállamiság csorbításával kapcsolatban. Világossá kellene tenniük, hogy a jelenleg Magyarországon regnáló kormány túl messzire ment.

A nyitókép forrása: Reuters.