Megszólalt Trump az orosz szankciók ügyében

Donald Trump, a brit kormányfővel tartott sajtóértekezletén, újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: még túl korai az Oroszország elleni szankciók ügyét megvitatni.
MTI, 2017. január 27. péntek, 20:01
Fotó: MTI/EPA

Az amerikai elnök, aki szombaton délelőtt folytat telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, úgy vélekedett, hogy Kína pozitívan reagálna, ha "sikerülne jó kapcsolatokat kialakítanunk Oroszországgal". A brit kormányfő viszont határozottan leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankcióknak mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki egyezményben rögzített kötelezettségeket.

Theresa May kijelentette: van, amiben nem ért egyet Trump elnökkel, de "a különleges viszony azt jelenti, hogy vita nyílt és őszinte". Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sok területen egyetért egymással.

A Fehér Házban tartott, mintegy egyórás megbeszélés utáni közös sajtóértekezletén Trump és May mindenekelőtt az atlani szövetség melletti elkötelezettséget emelte ki. Trump - miután köszöntötte első, legmagasabb rangú külföldi vendégét - leszögezte: "ma az Egyesült Államok megújítja mély kötődését" Nagy-Britanniához. A megbeszélésen a két ország politikai, katonai, pénzügyi és kulturális kapcsolatait vitatták meg. Washington nemcsak megújítani, hanem elmélyíteni is szeretné viszonyát Londonnal, s a jövőben szoros együttműködésre törekszik az Egyesült Királysággal.

Theresa May bejelentette: II. Erzsébet királynő hivatalos látogatásra hívta meg az amerikai elnököt és a first ladyt, és a meghívást Donald Trump el is fogadta. Őrszága és az Egyesült Államok egységes a NATO iránti elkötelezettségében, s ezt az elkötelezettséget Donald Trump a találkozón meg is erősítette. May utalt arra, hogy a megbeszéléseken szóba került a terrorizmus, kivált az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem, s fontosnak nevezte, hogy a terroristák ellen a kibertérben is felvegyék a harcot. Az Egyesült Királyság szerint a NATO-t megfelelően fel kell szerelni e kiberháború megvívásához.

A brit kormányfő elhárította azokat a kérdéseket, amelyek az amerikai-mexikói határon építendő falra vonatkoztak, mondván, ez az Egyesül Államok és Mexikó ügye. Trump azonban - aki pénteken reggel hosszas, csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott a mexikói elnökkel - válaszolt a kérdésre, s úgy fogalmazott: "nagyon erőteljes voltam Mexikóval", és hozzátette, hogy kereskedelmi ügyekben Mexikó "többé nem ver péppé bennünket". De leszögezte azt is, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat Mexikóval.

Szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerinte a kínzásos vallatási módszerek hasznosak, de ezt az egész ügyet majd a védelmi miniszterre bízza. Ismeretes, hogy James Mattis védelmi miniszter ellenzi a kínzást.

Egy kérdésre válaszolva Trump cáfolta, hogy gyakran változtatna álláspontján. Ennek kapcsán brit vendége előtt a Brexit, vagyis vagyis az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése ügyét hozta fel. Hangsúlyozta, hogy mindig is a kilépés híve volt, majd közvetlenül Theresa Mayhez intézve szavait azt mondta, hogy "a Brexit csodálatos dolog lesz az Ön ország számára".

HOZZÁSZÓLÁSOK