Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai elnök, aki szombaton délelőtt folytat telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, úgy vélekedett, hogy Kína pozitívan reagálna, ha "sikerülne jó kapcsolatokat kialakítanunk Oroszországgal". A brit kormányfő viszont határozottan leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankcióknak mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki egyezményben rögzített kötelezettségeket.

Theresa May kijelentette: van, amiben nem ért egyet Trump elnökkel, de "a különleges viszony azt jelenti, hogy vita nyílt és őszinte". Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sok területen egyetért egymással.

A Fehér Házban tartott, mintegy egyórás megbeszélés utáni közös sajtóértekezletén Trump és May mindenekelőtt az atlani szövetség melletti elkötelezettséget emelte ki. Trump - miután köszöntötte első, legmagasabb rangú külföldi vendégét - leszögezte: "ma az Egyesült Államok megújítja mély kötődését" Nagy-Britanniához. A megbeszélésen a két ország politikai, katonai, pénzügyi és kulturális kapcsolatait vitatták meg. Washington nemcsak megújítani, hanem elmélyíteni is szeretné viszonyát Londonnal, s a jövőben szoros együttműködésre törekszik az Egyesült Királysággal.

Theresa May bejelentette: II. Erzsébet királynő hivatalos látogatásra hívta meg az amerikai elnököt és a first ladyt, és a meghívást Donald Trump el is fogadta. Őrszága és az Egyesült Államok egységes a NATO iránti elkötelezettségében, s ezt az elkötelezettséget Donald Trump a találkozón meg is erősítette. May utalt arra, hogy a megbeszéléseken szóba került a terrorizmus, kivált az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem, s fontosnak nevezte, hogy a terroristák ellen a kibertérben is felvegyék a harcot. Az Egyesült Királyság szerint a NATO-t megfelelően fel kell szerelni e kiberháború megvívásához.

A brit kormányfő elhárította azokat a kérdéseket, amelyek az amerikai-mexikói határon építendő falra vonatkoztak, mondván, ez az Egyesül Államok és Mexikó ügye. Trump azonban - aki pénteken reggel hosszas, csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott a mexikói elnökkel - válaszolt a kérdésre, s úgy fogalmazott: "nagyon erőteljes voltam Mexikóval", és hozzátette, hogy kereskedelmi ügyekben Mexikó "többé nem ver péppé bennünket". De leszögezte azt is, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat Mexikóval.

Szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerinte a kínzásos vallatási módszerek hasznosak, de ezt az egész ügyet majd a védelmi miniszterre bízza. Ismeretes, hogy James Mattis védelmi miniszter ellenzi a kínzást.

Egy kérdésre válaszolva Trump cáfolta, hogy gyakran változtatna álláspontján. Ennek kapcsán brit vendége előtt a Brexit, vagyis vagyis az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése ügyét hozta fel. Hangsúlyozta, hogy mindig is a kilépés híve volt, majd közvetlenül Theresa Mayhez intézve szavait azt mondta, hogy "a Brexit csodálatos dolog lesz az Ön ország számára".