Megszorítás jöhet Magyarországon - ki nem találná, kihez hasonlítanak minket

A behajthatatlan hitelek alapján Kazahsztánnal és Ukrajnával sorolja Magyarországot egy csoportba az egyik idézett elemzés a bne hírportál jövő évi előrejelzésében. Egy másik prognózis szerint költségvetési megszorító csomagot hoz a húsvéti nyuszi a választások után a magyaroknak.
Napi.hu, 2013. december 31. kedd, 07:24
Fotó: Napi.hu

Magyarország jó helyzetben van (rövid távon) - ezzel az alcímmel vezeti fel a bne régiós hírportál a magyar gazdasági kilátásokról szóló összefoglalóját. Az elemzés a kelet-közép-európai térség 2014-es esélyeit latolgató cikkben jelent meg. Magyarország a pénzügyi válság utáni második recesszióból kilábalva általában a vártnál jobb makrogazdasági mutatókat produkált 2013-ban.

Az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) várakozása szerint az idei minimális GDP-növekedést jövőre 1,2 százalékos plusz követheti. Az Európa Bizottság - amely folyamatos vitában áll Budapesttel, amióta 2010-ben a Fidesz került hatalomra - valamivel optimistább: 0,7 százalékos bővülést vár 2013-ra, majd 1,8 százalékot 2014-re.

Csak a Fidesz

Ugyanakkor az országban a politikai bizonytalanság az úr: az állam az egyetlen számottevő hitelező, az állótőke-beruházások minden bizonnyal visszafogottak maradnak jövőre is. Magyarországon parlamenti választások lesznek áprilisban, és a közvélemény-kutatások alapján várható, hogy a Fidesz megőrzi hatalmát. A kormány nem nyújtott be túlhajtott választási költségvetést, mivel ellenőrzés alatt akarja tartani a költségvetési hiányt, ehelyett a közműszolgáltatókra és a bankokra terhelte a hangulatjavító intézkedések költségeit.

Az EBRD felhívja a figyelmet arra, hogy a lanyha gazdasági növekedés hozzájárul a behajthatatlan hitelek bővüléséhez. A nemzetközi fejlesztési bank a felhalmozott rosszhitel-állomány nagysága alapján Kazahsztánnal, Ukrajnával és Szlovéniával helyezi egy kosárba Magyarországot. Emellett arra számít, hogy a besült követelések tovább bővülnek és egyre nagyobb terhet jelentenek majd a bankoknak.

Rosszabb lesz

Aggodalomra ad okot az is - vélik a bank elemzői -, hogy a helyzet romlani fog a választások után. Ha Fidesz még négy évig hatalmon marad, akkor a bankok még drasztikusabban visszafogják a befektetéseiket és a hitelezést, ráadásul némelyikük bedobhatja a törülközőt és megfontolhatja, hogy távozik a magyar piacról. A szakértők ezzel a megjegyzéssel egyebek mellett a Raiffeisen bank vezetőjének korábbi kijelentésére céloznak..

Az osztrák Erste bank elemzői az előbbi körülményekre alapozva azt jelzik előre, hogy az ország finanszírozása nyomás alá kerül, ezért a választások után költségvetési kiigazításra lesz szükség. A bank szakértői arra számítanak, hogy bevételnövelésből, azaz a vállalatok újabb megadóztatásából teremtik elő a hiányzó forrást. Más szóval továbbra is fennmarad a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika.

Csak az MNB

Összességében a kormányzati befolyás alatt álló Magyar Nemzeti Bank lesz a gazdasági folyamatok fő mozgatója. A növekedési hitelprogram - amelyben a bankok ingyen forrást kapnak a jegybanktól, hogy alacsony kamaton továbbadják azt a kis- és középvállalkozásoknak - folytatódik és talán kiterjesztik ezt a lehetőséget a lakosságra is. Ez lesz a hitelpiacon a legnagyobb sztori 2014-ben - állítja a Morgan Stanley. Az amerikai bank szerint a GDP tíz százalékát közelítő forrással a jegybank finanszírozza szinte az összes elérhető hitelt Magyarországon.

Az Európai Bizottság (EB) várakozása szerint az export ugyan felgyorsul 2014-ben, ám ennek ellenére a belső kereslet lesz a növekedés fő hajtóereje. Ez azonban ismét csak teljesen kiszolgáltatott az állam viselkedésének. A befektetések csökkennek, miközben a közmunka némileg javítja a foglalkoztatást. Összességében azonban Brüsszel szerint főként a rezsicsökkentésnek köszönhető megtakarítások adhatnak forrását a fogyasztás bővülésének. A számottevő befektetések hiánya, a magas munkanélküliség és az lakossági adósság törlesztésének kényszere miatt az EB arra számít, hogy továbbra is gyenge marad a fogyasztói kereslet.

Még nem árazták be

A befektetők szintén óvatosak. Az East Capital tőketársaság szerint Magyarország az állami szabályozások szempontjából továbbra is kockázatos marad. A cég szakértői úgy látják, hogy piac még nem teljesen árazta be a magyarországi parlamenti választásokkal összefüggő populista intézkedések negatív hatását. A Société Generale szerint a magyar kötvényhozamok emelkedhetnek a legjobban 2014-ben a régióban, miután az ország magas adósságállománya miatt ezekre hat a legerősebben a Fed visszavonulása a monetáris enyhítésből, azaz a tapír (tapering).

A tapír körüli bizonytalanság már 2013 második felében is éreztette hatását a forint árfolyamán, felülírva a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelem többletének kedvező hatását. A magas forintárfolyam nyomást fog gyakorolni a kormányra, hogy oldja meg a devizahitelek problémáját. Ha ez megtörténik, akkor az MNB megszabadulhat a pénzügyi enyhítési törekvéseit leginkább korlátozó körülménytől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2014.01.02 18:30

@Zodiakus: Meddig eltek nagyszuleid/szuleid disznoolban mig Rakosi ki nem emelte oket? Hanyszor kuldtek ki nagyapadat valamilyen telepulesre, hogy ott egy kozponti helyen felolvasson egy szoveget amit elore megfogalmaztak neki? Az ilyenben ment am a Horthy-rendszer elleni gyalazkodas na es az imperialistak ellen. Jol emlekszem ra mint kis iskolas. Mindenkit odatoboroztak. Az olyan nagyapad-felek neha alig tudtak beszelni, az volt neha a szorakoztato.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.01.02 17:07

@jobbajobb:
Mi az az önvédelmi törvény ???
Ha egyszer Magyarországra megyek ,vihetek -e uzzit ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2014.01.02 17:07

@jobbajobb: szektás korcs, ennyire vágysz a kádár rendszer után ??? miért? mesélt a nagypapid, hogy akkor milyen buli olt sunyi féregként janizni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.02 17:05

@homeros: ..ez duma ,nem érdekli az embereket ..,ezzel a süketeléssel 10-15 éve lehetett átverni őket ..,de már a félősek sokan meghaltak ..!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2014.01.02 17:01

@jobbajobb:

jogbiztonság megszüntetése

alkotmánybíróság gittegyletté leminősítése

nyugdíjtolvajlás

delaware-i fidesz közgép

a 2010-es 226 eurós nettó minimálbér 2013-ra 222 euróra apasztása

stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html