BUX
37689

Megszorításba kezdenek a németek

A vártnál erőteljesebb német gazdasági növekedés ellenére jelentős megszorításokat tartalmazó költségvetést fogadott el pénteken a német parlament alsóháza.

NAPI, 2010. november 26. péntek, 15:47

Az ideinél 4,3 százalékkal kevesebbet, 319,5 milliárd eurót fog költeni jövőre Németország a Bundestag által elfogadott költségvetés szerint. A költségvetési hiányt - amely idén várhatóan a bruttó hazai termék 4 százalékának megfelelő 50 milliárd euró körül lesz - 48,4 milliárd euróra tervezik.

A takarékoskodás nem veszélyezteti sem Németország, sem az eurózóna gazdaságát - véli Wolfgang Schäuble, aki szerint a friss német munkaerőpiaci adatok azt bizonyítják, hogy az állam visszaszorulása nem veszélyezteti a bővülést, sőt, a több létrejövő munkahellyel csökkennek az állam munkanélküli segélyekre juttatott kiadásai.

Bár jövőre várhatóan rekordmélységbe, 3 millió fő alá csökken a német munkanélküliek száma, ennek ellenére a legnagyobb tétel a 2011-es költségvetésben a munkaügyi minisztériumé, és csak ez után következik az adósságok visszafizetése.

Jövőre lép életbe az adósság növekedésének feltartóztatására megalkotott alkotmányos erejű törvény, amelynek értelmében 2011 és 2016 között évi 10 milliárd euróval csökkentik a kiadásokat, a német szövetségi államok pedig 2020-tól kezdve nem lesznek jogosultak új hiteleket felvenni.