A görög kormány 1,8 százalékra csökkentette 2,7 százalékról 2017-es GDP-növekedési előrejelzését a parlamentnek szombat este benyújtott 2017-2021-es költségvetési tervében - az állami ANA hírügynökség jelentése szerint. Az Európai Bizottság februárban 2,1 százalék GDP-növekedést prognosztizált Görögországnak az idei évre.

A hitelezők elvárásai szerint a költségvetési tervbe foglalt adóemelések és nyugdíjcsökkentés 4,5 milliárd euró többletbevételt és megtakarítást hoznak az országnak. Görögország a válság kezdete óta már a 14. alkalommal nyúlt hozzá a nyugdíjakhoz.

A megszorítási csomagot csütörtök estig kell elfogadni, amihez teljes egészében szükség lesz a kormány 153 fős többségére a 300 fős parlamentben. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek szerdára- írta az MTI.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő korábban ígéretet tett rá, hogy csak akkor vezetnek be újabb megszorításokat, ha a hitelezők cserébe könnyítenek az ország adósságtörlesztési terhein. A törlesztési terhek IMF által is támogatott csökkentését azonban a hitelezők egy része - élükön Németországgal - határozottan ellenzi.